Az Akadémia a normaszöveg-tervezetben foglaltak tartalmát ebben a formában nem fogadja el

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése 2019. május 27-én délután kapta meg a kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet normaszövegét az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

2019. május 29.

Az MTA elnöke május 28-án levélben tájékoztatta az ITM miniszterét arról, hogy a normaszöveg-tervezetben foglaltak tartalmát ebben a formában nem fogadja el, és jelezte, hogy az Akadémia működését alapvetően befolyásoló törvénymódosítás során az Akadémia élni kíván törvény által biztosított véleményezési jogával, megfelelő és észszerű határidőt igényelve észrevételei megtételére.

Az ITM jelezte, hogy kész a jogszabálytervezettel kapcsolatos egyeztetésre. Erre várhatóan május 30-án, csütörtökön délután kerül sor.

Eközben az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa, vagyis a kutatóintézeteket irányító vezetők állást foglaltak a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról. Az állásfoglalást a testület ellenszavazat nélkül fogadta el.

Rövidesen a Lendület-kutatócsoportok vezetői, az MTA legkiválóbb fiatal kutatói is a nyilvánosság elé tárják állásfoglalásukat.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap tüntetést tart az Akadémia mellett.