Bolyai-plakettek átadása – online közvetítés szerdán az akadémiai ünnepélyről

Az MTA teljesítmény-központú, magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. Az ösztöndíj támogatásával kutató, munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak az Akadémia emléklapot adományoz. Közülük is a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Az elismerést a kitüntetettek ünnepélyes keretek között vehetik át október 14-én 11 órától az MTA Székházban. Az eseményt az mta.hu oldalon élőben követheti.

2020. október 12.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma az ösztöndíjban részesülők tudományos tevékenységét folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. Az ösztöndíjasok munkájukról éves és záró kutatói jelentésekben adnak számot a Kuratórium által meghatározott szempontok szerint. A beérkezett kutatói jelentéseket általában az ösztöndíjas pályázatának elbírálásában részt vevő egyik szakértő értékeli és terjeszti a szakértői kollégium elé, melynek javaslata alapján a végső értékelést a Kuratórium végzi el.

A hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak Bolyai-emléklapot adományoz. Közülük a „kiválók legkiválóbbjai” MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Idén tizennégy fiatal kutató érdemelte ki a rangos elismerést, amelyet Freund Tamástól, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől vehetnek át.

A korábbi években a hagyományos és nagyszabású Bolyai-napon adták át mind az emléklapokat, mind a plaketteket, de a járványra való tekintettel ezúttal csak a Bolyai-plakettel kitüntetettek lesznek jelen a zártkörű rendezvényen. A lehetőségek szabta korlátok mellett azonban az MTA arra törekszik, hogy a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj jelentőségéhez méltó ünnepélyt rendezzen, amelyet minél többen láthatnak.

A 2020. október 14-én délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadót a Magyar Tudományos Akadémia weboldalán, az mta.hu-n ide kattintva élőben követhetik.