Élő közvetítésünk az MTA középiskolai tanulmányi versenyének döntőjéről

Kilenc magyarországi - ebből négy budapesti - és egy határon túli csapat méri össze tudását a Magyar Tudományos Akadémia tanulmányi csapatversenyének döntőjén az Akadémia Székházában. A tavaly ősszel első ízben meghirdetett, középiskolásoknak szóló vetélkedősorozat fő témája a klímaváltozás és a fenntarthatóság. A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk európai tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t.

2023. március 3.

A döntő közvetítése itt, az MTA Youtube-csatornáján követhető.

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett tanulmányi versenyen (verseny.mta.hu) 686 hazai és határon túli csapat indult, ebből 152 jutott a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak.

Az esszében egy projekttervet kellett kidolgozniuk részletes indoklással és költségvetéssel arra, hogyan költenének el 20 millió forintot annak érdekében, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen. A maximum 2 perces videóban egy a verseny témájához kapcsolódó fogalmat kellett közérthetően elmagyarázniuk. Ezeket a feladatokat végül 117 csapat teljesítette a rendelkezésre álló egy hónap alatt, és rengeteg kiváló tartalom született.

A döntőbe jutott csapatok neve és iskolája a pontszámaik sorrendjében:

  • Membrain – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
  • ELF – Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola
  • Bagoly – Budapesti Gazdasági SZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
  • In Pollutio – Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr
  • Rozmárok – Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed
  • Trifolium – Gödöllői Református Líceum Gimnázium
  • Zöld Muskétások – Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest
  • Alternatív Fánkparádé – Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
  • Boy-Go – Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron
  • Venom Squad – Szent István Gimnázium, Budapest

Az esemény műsorvezetői Döbrösi Laura és Lévai Balázs, a rendezvényen pedig egy a diákok körében népszerű meglepetészenekar is fellép.

A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk európai tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t.