Az MTA is részt vesz a Magyarok Kenyere programban

Immár harmadik alkalommal támogatja az Akadémia malmi búzával és jó minőségű vetőmaggal a jótékonysági programot, amiért Korinek László, az MTA rendes tagja, a mozgalom elindítója köszönetét fejezte ki a tudós testületnek.

2016. augusztus 11.

A További információk a Magyarok Kenyere programrólMagyarok Kenyere program kezdeményezés 2011-ben indult Pécsről, célja, hogy aratás után a Kárpát-medence minden magyarlakta részéről kenyérgabonát gyűjtsenek, amelyet aztán összeöntve, összeőrölve rászorulóknak juttassanak el. Minden évben megduplázva az előző évi mennyiséget, tavaly már 440 tonna adomány gyűlt össze. A program legfontosabb kedvezményezettjei a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon és a budapesti Oltalom Karitatív Egyesület. Ezen túlmenően minden magyarországi megyében jut az ottani rászorulóknak is összesen mintegy 200 tonna liszt.

A Magyarok Kenyere program kezdeményezés célja, hogy aratás után a Kárpát-medence minden magyarlakta részéről kenyérgabonát gyűjtsenek, amelyet aztán összeöntve, összeőrölve rászorulóknak juttassanak el

A program jó visszhangra talált Magyarországon és a határon túli magyarok lakta területeken egyaránt. Jellemző, hogy a háború és természeti csapások által leginkább sújtott nemzetrészben, a kárpátaljai magyarság körében, ott helyben is 45 tonna kenyérgabona gyűlt össze úgy, hogy a magyarok által is lakott 110 településből 109-ben adtak kenyérnek valót.

A kezdeményezés fő célja az összefogás, a jótékonyság és a határokon túli magyarság támogatása.

Idén már harmadik alkalommal támogatja malmi búzával és jó minőségű vetőmaggal a programot az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, valamint az MTA tulajdonosi részesedésével is működő – idén 25 éves – Mv Elitmag Kft. Ennek segítségével be lehetett indítani egy olyan önsegélyező programot, amivel a határokon túli gazdák fajtacserével nagyobb terméshozamokat tudnak elérni.

Az érintett szántó-vetők nevében Korinek László, az MTA rendes tagja, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki a tudós testületnek.