Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége most alakult akadémiája első 30 tagja közé választotta Hunyady Lászlót, az MTA rendes tagját

A Semmelweis Egyetem Élettani Intézete professzorának taggá választása a magyar élettudományi kutatások jelentős elismerése.

2021. július 5.

Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége (International Union of Physiological Sciences, IUPS) 2021-ben indított kezdeményezése az IUPS Academy of Physiology létrehozása. Az első 30 tag közé 12 tudós került be Európából, közülük 3 Nagy-Britanniából, 2 Németországból és 1-1 Belgiumból, Dániából, Hollandiából, Magyarországról, Olaszországból, Svédországból, Szlovákiából. Az új akadémia tiszteleti tagja három Nobel-díjas tudós lett, Peter C. Agre (USA), Stefan W. Hell (Németország) és Erwin Neher (Németország). Hunyady László megválasztása az IUPS Akadémia első 30 tagja közé a magyar élettudományi kutatások jelentős elismerése.

Az IUPS egy politikamentes nemzetközi szakmai szervezet, mely a világon egyedülálló módon képviseli az élettani tudományok területén tevékenykedő kutatókat, oktatókat és hallgatókat. Az IUPS Akadémia idén jött létre, ezért a most megválasztott tiszteleti tagok és tagok az Akadémia első tagjai. A továbbiakban az IUPS Akadémia évente legfeljebb 30 új tagot fog választani az élettan és a társszakmák legkiemelkedőbb művelői közül, az akadémia tiszteleti tagjai pedig a Nobel-díjasok közül kerülnek ki.

Az IUPS az egyik legpatinásabb élettudományi társaság a világon, melynek több mint 60 nemzeti és egyéb tagszervezete van. Gyökerei az 1889-ben Bázelben szervezett első nemzetközi élettani kongresszusig nyúlnak vissza, abba a korba, amikor végrendeletében Alfed Nobel úgy rendelkezett, hogy az egyik díjat "Physiology or Medicine" területen kell kiosztani. Az 1889-től kezdve 3 évente rendszeresen megtartott világkongresszusok szervezésére 1929-től nem hivatalos szervezőbizottság jött létre, majd ezt követte 1953-ban az IUPS hivatalos létrehozása. Jelenleg az IUPS kongresszusait 4 évente rendezik meg.

Az IUPS 1980-ban Budapesten tartotta kongresszusát, melynek hazai szervező elnöke Lissák Kálmán akadémikus volt, és amelyen nagy számban jelentek meg a legkiemelkedőbb élettudományi kutatók a világ minden részéről. Az 1929-ben Bostonban tartott XIII. Nemzetközi Élettani Kongresszusra utazva, a Minnekahda nevű hajó fedélzetén vetették fel az alapítók a Magyar Élettani Társaság (MÉT) megalapításának ötletét, köztük Szent-Györgyi Albert, aki kiemelkedő szerepet játszott a MÉT megszervezésében. Hunyady László 2010 és 2014 között volt a MÉT elnöke.