Az egykori alapító tag MTA új minőségében csatlakozott a Science Europe szervezethez

A Magyar Tudományos Akadémia három év után kutatásfinanszírozó intézményként tért vissza a befolyásos tudományos érdekvédelmi szervezetbe.

2022. június 8.

Az Akadémia, bár 2011-ben a Science Europe alapító tagjai közé tartozott,
a kutatóhálózat 2019-es leválasztását követően kilépett a befolyásos európai tudományos szervezetből, mivel a továbbiakban sem kutatási, sem kutatásfinanszírozó szervezetnek nem minősült.

Azóta azonban az MTA újraindította kutatásfinanszírozási tevékenységét, így természetes igényként merült fel a Science Europe-beli tagság „felélesztése”. Jelenlegi státuszából adódóan az új tagsági kérelmet kutatásfinanszírozó szervezetként adta be.

A felvételi folyamat az általános eljárásrend szerint zajlott: a Science Europe irányító testülete támogatta az MTA csatlakozási kérelmét, majd a szervezet májusi közgyűlése az MTA tagságának jóváhagyásáról döntött. „Megtiszteltetés a Magyar Tudományos Akadémia számára, hogy visszatérhet a Science Europe tagjai sorába, ahol annak 2011-es alapítása óta kutatási szervezetként volt jelen. Úgy gondoljuk, hogy kutatásfinanszírozó szervezetként visszaállított tagságunk az elismerése annak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elkötelezetten munkálkodik az európai tudomány jövőjéért. Őszintén nagyra értékeljük, hogy egy olyan szövetséghez tartozhatunk, amely a legjelentősebb európai kutatási szervezeteket tömöríti, és kulcsszerepet tölt be az európai és a világszintű tudományos témák alakításában” – mondta a döntést követően Freund Tamás, az MTA elnöke.

Az MTA csatlakozásáról szóló hír a Science Europe honlapján ide kattintva olvasható.