Az MTA Székházában adták át a Gábor Dénes-díjakat

A civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerését elnyerő kutatók között akadémikus, az MTA doktora és az MTA Lendület Programjának nyertese egyaránt megtalálható.

2022. május 13.

„A Gábor Dénes-díjak az innováció díjai. Az innovációéi, amelyet a legtöbben hajlamosak egy újítás megvalósulásaként értelmezni. Mi, kutatók azonban tudjuk, hiszen naponta szembesülünk vele munkánk során, hogy az innováció nem egyszeri teljesítmény, hanem egy folyamatos emberi és kutatói magatartás. Az innováció: folyamat” – mondta köszöntőjében Freund Tamás, az Akadémia elnöke.

Elmondása szerint Gábor Dénes tudományos életpályáját is a folyamatos szakmai belső megújulás jellemezte. A Nobel-díjas fizikus már szállóigévé lett mondata pedig – „A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni – a mindenkori tudós jelenen is túlmutató felelősségét tárja elénk.
„Az utánunk jövő nemzedékekért vállalt felelősségünket, különösen egy olyan jelenben, ahol a világjárványok és az éghajlatváltozás valósága megkerülhetetlen, és ahol a tudománynak talán minden korábbinál nyilvánvalóbb felelőssége van a közeljövő alakításában.”

A fotóra kattintva a díjátadón készített képgaléria nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Freund Tamás emlékeztetett rá, hogy Gábor Dénes azt vallotta: a jövő kulcskérdése a társadalmi méretű tanulás, s hogy „jövőnk feltalálásához”
a társadalmat a teljes körű, lehető legmagasabb színvonalú tudományos ismeretanyagra kell felkészíteni. „Mi itt, az Akadémián innovációs tudomány-népszerűsítő programunkkal, a Középiskolai MTA Alumni Programmal szeretnénk nevelni, növelni a fiatalokban meglévő tudományszeretetet.
Az Akadémia köztestületének már közel kétezer kutatója vállalkozott arra, hogy határainkon innen és túl alma materében személyesen is beszéljen munkájáról, életútjáról, és tudományos előadást tartson napjaink középiskolás diákjainak – a jövő Gábor Dénes-díjasainak –, akik terveink szerint rangos, akadémiai tanulmányi csapatversenyben is megmutathatják majd tehetségüket” – mondta Freund Tamás. Az MTA elnöke a Gábor Dénes-díjak szellemiségével rokonnak nevezte a tudományos kutatásokat végző közösségeket elismerő MTA Kiváló Kutatóhely címet is.

További részletek és a 2020. évi díjazottakat bemutató kiadvány itt,
a 2021. évi díjazottakat bemutató kiadvány pedig ide kattintva olvasható.