Az Akadémia nem tilt és nem cenzúráz

Az mta.hu kérdéseire Lovász László, az MTA elnöke válaszolt.

2018. október 4.

mta.hu: A napokban az egész magyar sajtót bejárta a hír, hogy az Akadémia nem fogadott be a Magyar Tudomány Ünnepére jelentkező két, társadalomtudományi kérdésekkel foglalkozó programot. Ebben a helyzetben nehéz visszautasítani a cenzúra vádját.

Lovász László: Az Akadémia nehéz és sorsdöntő tárgyalásban van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről. Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt. De az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, az MTÜ részeként.

Hogyan született meg ez a döntés?

Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese a Magyar Tudomány Ünnepének fő szervezőjeként dönt a programról. Szinte minden társadalomtudományi téma érintkezik a politikával, és arra, hogy hol van a szakpolitika és a politika határa, nincs objektív mérce. A szóban forgó rendezvényekkel kapcsolatban úgy látta, hogy politikai tartalmuk, áthallásuk is van, ezért nem tette bele őket a Magyar Tudomány Ünnepe központi programjába.

A szóban forgó előadások témái, főleg a nemek közti foglalkoztatási egyenlőtlenségek kérdése, nem tűnnek politikailag motiváltnak ráadásul a női kutatók helyzetének javítása az MTA egyik kiemelt célkitűzése. Emellett éppen ön nyilatkozott júniusban a nemi szerepek kutatásának fontosságáról.

Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy van-e politikai tartalma a két tervezett rendezvénynek; talán magam nem így döntöttem volna. Ami igazán sajnálatos, hogy ennek megvitatására nem kerülhetett sor, mert valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám.

Annyit biztosan elmondhatunk, hogy nem a legjobbkor került felszínre ez az ügy, és árt az MTA megítélésének.

Valóban, ezért is tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy éppen azért dolgozunk, hogy az Akadémia a jövőben is minden színvonalas, fontos kérdéssel foglalkozó kutatást támogatni tudjon. Magam például ilyen fontos kérdésnek tartom az egyik szóban forgó témát: mi okozza az informatika – vagy hasonlóan saját tudományom, a matematika – területén a nők és a férfiak részarányának kirívó különbségét. Ha módom lesz rá, az erről szóló előadást meg is fogom hallgatni.