Az Akadémia épülete, ahogy csak nagyon ritkán láthatjuk – Videón az MTA Székház felújításának újabb szakasza

A 2025-re, az Akadémia fennállásának 200. évfordulójára szépülő MTA Székház architektúrája és ornamentikája összességében a reneszánsz és az antik-hellenizáló elemek harmóniáján alapul. Az 1865-ben átadott épület hosszas stílusvita után végül neoreneszánsz palotaként épült fel, és vált Budapest egyik emblematikus építményévé. Felújítása hétről hétre újabb érdekességekkel szolgál.

2024. július 5.

Folytatódik a Magyar Tudományos Akadémia Székházának felújítása. Az egykori szellőzőgépház tetejét elbontották, így az új tető készítéséig ideiglenesen fa ácsszerkezetet építettek ki az eső elleni védelemre. A trezorszárnyban az új tetőrétegrend készítése a végéhez közeledik. A Képtárban a függesztett falak bontása és a falfészkek készítése befejeződött, jelenleg az új járófödém acélszerkezeteinek beépítése zajlik, párhuzamosan a régi padlószerkezet szakaszos elbontásával.

Megkezdődött a Díszterem parkettájának kibontása. A feltöltés eltávolítása után feltárult az alatta található boltozatos tégla födémszerkezet. A feltöltésben talált, régebbi korokból származó épületszerkezeti maradványokat megőrizzük.