Átadták az Akadémia kiválósági tanúsítványait

Az MTA Kiváló Kutatóhely megnevezést a Magyar Tudományos Akadémia korábbi kutatóhálózatába tartozó intézmények 2020. szeptember 30-ig használhatják.

2019. november 12.

„Megfelelt a Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi elvárásokhoz igazodó követelményeinek” – ez olvasható azokon az okleveleken, amelyeket a 2019. szeptember 1. előtt még akadémiai kutatóközpontként vagy kutatóintézetként működő kutatóhelyek vezetői vehettek át Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, Török Ádámtól, az MTA főtitkárától és Barnabás Beátától, az MTA főtitkárhelyettesétől.



Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A kiválósági tanúsítványok odaítélése az MTA kutatóhálózatának 2018. december 21. és 2019. március 31. között végzett, a 11/2018. (XII. 6.) közgyűlési határozattal jóváhagyott, az MTA Kutatóhálózati Elnöki Bizottság 2/2018. (XI. 16.) KTEB és 2/2018. (XII. 15.) KTEB számú határozataival meghatározott elvárások és értékelési szempontrend szerint történt átvilágítása alapján történt.

A Magyar Tudományos Akadémia minden, a kiválósági tanúsítványt elnyerő kutatóhely számára engedélyezi a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely (rövid formában: MTA Kiváló Kutatóhely) megnevezés, valamint a megnevezéshez kapcsolódva az MTA-logó használatát 2020. szeptember 30. napjáig.

Arról, hogy a későbbiekben az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kiterjesztik-e egy szélesebb intézményi körre is, a Magyar Tudományos Akadémia decemberi, rendkívüli közgyűlésén döntenek.