A zene egyesítő ereje – Beethoven-est Martonvásáron

Kutatók, tudományszervezők, közéleti személyiségek és diplomaták részvételével tartották meg a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában a Magyar Tudományos Akadémia és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hagyományos komolyzenei koncertjét.

2024. július 11.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében a zene egyesítő erejére hívta fel a figyelmet. „Létezhetnek tettek, szavak vagy gesztusok, amelyeket másként értünk, lehet egyes kérdésekben eltérő álláspontunk vagy megközelítésünk. A zene azonban egyesíti az eltérő szókészletet, megmutatja a grammatikák sokasága közt az analógiát.”

Mint fogalmazott: „Egy zenekar szabadtéri koncertjére úgy tekinthetünk, mint az ember legszebb kommunikációjára a fák zöldjével, a tó vizével, mindazzal, ami körülötte él, és mindazzal, ami benne lakozik.”

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában Beethoven III. Leonóra-nyitányát, D-dúr hegedűversenyét és VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfóniáját hallgathatták meg a vendégek. Vezényelt Charles Olivieri-Munroe, hegedűn közreműködött Banda Ádám.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

A koncerten készített képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás