A Wigner FK-ban működő iroda segíti az űrtechnika hazai felhasználását

Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjaként csatlakozott a nemzetközi szervezet technológiatranszfer-hálózatához, melynek célja az űrtechnológia eredményeinek alkalmazása nem űripari területeken és a mindennapi életben. A hazai iroda az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyílt meg, a Magyar Űrkutatási Irodával együttműködésben.

2017. január 12.

Az űrtevékenység egyik sajátossága, hogy nem csupán távoli égitestekről, bolygókról, csillagokról tudhatunk meg többet általa, hanem a Földről is" – mondta el köszöntőjében Szász Domokos, az MTA alelnöke. Az űrtevékenység nyomán pedig mind több innováció válik mindennapjaink részévé.

Ezt a gondolatot testesíti meg az Európai Űrügynökség (ESA) technológiatranszfer-hálózata, melyhez Magyarország, immár az ESA teljes jogú tagjaként most csatlakozott. Az első körben hároméves együttműködés célja, hogy az iroda minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutasson fel és támogasson – akár anyagilag is , melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket. Egyebek mellett a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat és a környezetvédelem területén várhatók ígéretes együttműködések.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Burton Lee, Aude de Clercq, Szász Domokos, Solymár Károly Balázs, Tari Fruzsina és a pulpitusnál Lévai Péter Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk. Az ország biztonsága, az ipari termelés hatékonyságának növelése az elsődleges feladat, az űripar mindehhez csak eszköz. A hazai vállalkozások számára most lehetőség nyílik arra, hogy csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseiket – itthon és külföldön – e célok szolgálatába állíthassák.”

Az újonnan megnyílt iroda helyszínéül az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot választották. „Az ESA döntését az alapozta meg, hogy a Wigner FK kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek az űrtechnológia egyes területein. Párhuzamosan a kutatóközpont innovációs tevékenysége jelentős mértékben megerősödött az utóbbi években, s így kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek segíthetik a technológia transzfer során fellépő problémák megoldását” – mondta el Lévai Péter, a kutatóközpont főigazgatója.

Aude de Clercq és Lévai Péter Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Aude de Clercq, az Az ESA nemzetközi programjának oldalaESA Technológia Transzfer Program Iroda képviselője elmondta, hogy a szervezet egy kipróbált és sikeres modellt hoz hazánkba. Beszédben konkrét példát is említett az űripar és a hétköznapi élet technológiáinak kapcsolatára. Az ESA technológiatraszfer-programjának köszönhetően születhetett meg egy személyautókban használatos, szélsőségesen kopásálló és hőtűrő féktárcsa – egy, a Föld légkörébe visszatérő űreszközöket védő kerámia hőpajzsok fejlesztésére és gyártására specializálódott német vállalat tapasztalataira építve.

Az ESA nemzetközi technológiatranszfer-programjának főbb elemei a következők:

  • hozzáférés biztosítása szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez,
  • a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás- és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra,
  • start-up cégek támogatása,
  • befektetési lehetőségek megteremtése.

Az eseményen készült képeink itt láthatók.