A Visegrádi Együttműködés akadémiái fórumának állásfoglalása az Izraelben és a Gázai övezetben a közelmúltban történt terrortámadásról, az ott kibontakozó humanitárius katasztrófáról és az ártatlanok támogatásáról

2023. október 19.

A 2023. október 18–19-én Varsóban tartott éves ülésén a Visegrádi Együttműködés akadémiáinak fóruma az alábbi állásfoglalást fogadta el.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái megdöbbenéssel és elborzadva állnak a Hamász által Izraelben és a Gázai övezetben elkövetett embertelen és brutális terrorcselekmények előtt. Mélyen együttérzünk az áldozatok családjaival és a traumatizált polgári lakossággal, miközben felocsúdni próbálnak az aljas támadás hatása alól.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái elítélik a terrorizmus és az ártatlan életeket követelő katonai agresszió minden formáját. Legmélyebb aggodalmunkat fejezzük ki az erőszak eszkalálódásának fenyegető veszélye miatt, amely mindkét oldalon csak fokozná a kiszolgáltatottak már most is elviselhetetlen szenvedéseit.

A Visegrádi Együttműködés akadémiái szilárdan hisznek abban, hogy a tudomány, a megismerés és az oktatás kulcsfontosságú eszköz lehet a mélyen gyökerező feszültségektől és történelmi viszályoktól sújtott nemzetek közötti kölcsönös megértés és elfogadás előmozdításában. Bízunk abban, hogy az indulatok és az izzó harag még átadhatják helyüket a konfliktusmegoldásnak és a békés együttműködésnek.

Freund Tamás,
a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Marek Konarzewski,
a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke

Pavol Šajgalík,
a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke

Eva Zažímalová,
a Cseh Tudományos Akadémia elnöke