Deák Ferencre emlékezik Hamza Gábor Deák Ferencre emlékezik Hamza Gábor

Deák Ferencre emlékezik Hamza Gábor

A 2015-ben még Jubileumi megemlékezések címmel indított írások az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályához tartozó tudományterületek (állam- és jogtudomány, közgazdaságtan, szociológia, politikatudomány, hadtudomány) jeles, nemzetközileg is elismert tagjait mutatják be.

A természeti katasztrófáktól az emberi mikroszennyezés okozta lappangó veszélyekig – a Környezet és Egészség Bizottság ülése A természeti katasztrófáktól az emberi mikroszennyezés okozta lappangó veszélyekig – a Környezet és Egészség Bizottság ülése

A természeti katasztrófáktól az emberi mikroszennyezés okozta lappangó veszélyekig – a Környezet és Egészség Bizottság ülése

Hogyan lehet mérsékelni a természeti eredetű katasztrófák okozta károkat, és milyen antropogén szennyeződések nyomára bukkantak a kutatók például a Balatonban – erről is szó volt a Magyar Tudományos Akadémia Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottsága tudományos ülésén. Az esemény társszervezője a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség volt.

Tudománnyal a világ körül – Forgács Gábor elméleti fizikus, biomérnök Tudománnyal a világ körül – Forgács Gábor elméleti fizikus, biomérnök

Tudománnyal a világ körül – Forgács Gábor elméleti fizikus, biomérnök

A New York-i magyar főkonzulátus készítette azt a videóinterjú-sorozatot, amelyben olyan, az Egyesült Államokban dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatókat mutatnak be, akiknek az életútját az anyaországi széles közvélemény talán kevéssé ismeri. A sorozat második részében a New York-ban élő Forgács Gábor, az MTA doktora idézi fel élete és tudományos pályafutása meghatározó pillanatait.

Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja

Elhunyt Csizmadia Imre kémikus, az MTA külső tagja

Életének 90. évében, 2022. július 13-án elhunyt Csizmadia Imre, az MTA külső tagja, a kvantumkémia nemzetközi hírű professzora. A tanítványok és kollegák nevében Perczel András akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke búcsúzik tőle.

Tudománnyal a világ körül – Moravcsik Edit nyelvész Tudománnyal a világ körül – Moravcsik Edit nyelvész

Tudománnyal a világ körül – Moravcsik Edit nyelvész

A New York-i magyar főkonzulátus készítette azt a videóinterjú-sorozatot, amelyben olyan, az Egyesült Államokban dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatókat mutatnak be, akiknek az életútját az anyaországi széles közvélemény talán kevéssé ismeri. A sorozat első részében a Milwaukeeban élő Moravcsik Edit nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja idézi fel élete és tudományos pályafutása meghatározó pillanatait.

  • 1036 találat
  • További