„Bolyaisok” – Czakó Gábor elméleti kémikus „Bolyaisok” – Czakó Gábor elméleti kémikus

„Bolyaisok” – Czakó Gábor elméleti kémikus

Czakó Gábor Junior Prima díjas elméleti kémikus, az MTA doktora és a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense alapvető kémiai reakciók dinamikáját és mechanizmusait kutatja a legmélyebb atomi és molekuláris szinten. Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját 2014-ben nyerte el az ELTE munkatársaként, majd 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén megalapította az Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoportot, amely 2019-ben elnyerte az MTA Lendület programjának támogatását is. Mára a kutatócsoport a világ élvonalába tartozik az elméleti reakciódinamika területén, amit a Bolyai-ösztöndíjas évek sikeres kutatásai alapoztak meg. Eredményei ismertetésével folytatjuk a legsikeresebb Bolyai-ösztöndíjasok bemutatását.

Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Megalakult az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság

Megtartotta alakuló ülését a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által életre hívott Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság (FFEB). Freund Tamás, az MTA elnöke előzetesen Szathmáry Eörsöt kérte fel a Bizottság elnöki tisztségére, majd az új FFEB elnökének javaslatára kérte fel a Bizottság tagjait.

Szórványemlékek ezrei segítik a magyar nyelv korai történetének feltárását Szórványemlékek ezrei segítik a magyar nyelv korai történetének feltárását

Szórványemlékek ezrei segítik a magyar nyelv korai történetének feltárását

A magyar nyelvtörténet úgynevezett ómagyar kora a legkorábbi olyan időszak, amelyből írott források állnak rendelkezésünkre. Ezért elsőrendű fontosságú, hogy ebből az izgalmas, sok változással járó periódusból származó nyelvemlékeket összefogottan, a maguk teljességében kutassák. Ezt a célt tűzte ki maga elé a Debreceni Egyetem Magyar Tudományos Akadémia által is támogatott Magyar Nyelv- és Névtörténeti Kutatócsoportja, amelynek vezetője, Hoffmann István egyetemi tanár, az MTA levelező tagja válaszolt a kérdéseinkre.

„Bolyaisok” – Vida Krisztián asztrofizikus „Bolyaisok” – Vida Krisztián asztrofizikus

„Bolyaisok” – Vida Krisztián asztrofizikus

A Nappal és a Naprendszeren kívüli bolygókkal, vagyis az exobolygókkal kapcsolatos ismereteink bővítéséhez járulnak hozzá azok az eredmények, amelyeket Vida Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos munkatársa ért el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának támogatásával. Kutatásai ismertetésével folytatjuk a legkiválóbb „bolyaisokat” bemutató sorozatunkat.

  • 826 találat
  • További