A Nemzeti Pedagógus Kar területi küldöttgyűlése tagjává választották az Akadémiai Óvoda és Bölcsőde vezetőjét

Hajnal Hajnalka szakmai teljesítménye, elhivatottsága és szaktudása alapján került be az országos érdekvédelmi szervezet testületébe idén májusban. Az Akadémiai Óvoda és Bölcsőde vezetője közel hat éve az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának megbízott oktatója, ahol vezető óvodapedagógusokat képez. Mindemellett rendszeresen fejleszti a saját óvodapedagógusi módszereit is.

2021. május 19.
Hajnal Hajnalka Hajnal Hajnalka Forrás: mta.hu

Az ELTE gyakorlóóvodájaként működő intézmény vezetőjeként tapasztalja az óvodákat érintő problémákat, melyek közül az országosan jelentkező pedagógushiányt tartja a legégetőbbnek. Meglátása szerint a probléma gyökere a frissdiplomások gyors pályaelhagyásában keresendő, mivel az egyetemről kikerülve már nem tartják elég vonzónak ezt a hivatást. A helyzet súlyosbodását vetíti előre, hogy a következő 1–3 évben a jelenleg aktív óvodapedagógusok jelentős része eléri a nyugdíjkorhatárt. Hajnal Hajnalka a Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlésének tagjaként azt a közös munkát segíti, amelynek célja egy vonzó pályamodell kialakítása, beleértve többek között a képzés gyakorlatorientáltságának előmozdítását vagy a bérezés kérdését is.

Az Akadémiai Óvodát és Bölcsődét egyelőre nem érinti hátrányosan az országosan tapasztalt munkaerőhiány. Az intézményben látott szakmai munka alapján az ELTE-ről érkező hallgatóknak a sikeres államvizsga után felajánlott gyakornoki állás elég vonzónak tűnik ahhoz, hogy óvodapedagógusi munkájukat ott kezdjék meg. Ugyan itt is tapasztalható a gyors pályaelhagyás, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik a későbbiekben főállású pedagógusként az intézményben maradnak.

Az MTA elkötelezett abban, hogy támogassa a kisgyermeket nevelő kutatókat a kutatói életpályán. Ezért – bár az akadémiai kutatóhálózat 2019-ben az ELKH-hoz került – a kutatók továbbra is igénybe vehetik az Akadémiai Óvoda és Bölcsőde szolgáltatásait.