A Moldáv Tudományos Akadémia legrangosabb elismerését vehette át Kondorosi Éva akadémikus

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a moldovai kutatók európai integrációjának támogatásáért, valamint a fiatal kutatók képzéséhez való jelentős hozzájárulásáért, továbbá magas színvonalú előadásaiért és tudományos tevékenységéért ítélték oda a Dimitrie Cantemir-medált.

2023. június 15.
A Dimitrie Cantemir-medál

A moldovai fejedelemről és tudósról elnevezett Dimitrie Cantemir-medál (1673–1723) a Moldáv Tudományos Akadémia legmagasabb kitüntetése. A díjat Kondorosi Éva Kisinyovban, a Moldáv Tudományos Akadémián vette át június 14-én a másik kitüntetett, Sierd Cloetingh, az Utrechti Egyetem professzorával együtt Ion Tiginyanutól, a Moldáv Tudományos Akadémia elnökétől.

Az ünnepélyes díjátadó előtt a két díjazott tudományos előadást tartott. Kondorosi Éva „A nitrogénválság és a fenntartható mezőgazdasághoz vezető út”, Sierd Cloethingh pedig „Geodinamika és kontinentális topográfia” címmel.

Kondorosi Éva Ion Tiginyanuval, a Moldáv Tudományos Akadémia elnökével Fotó: asm.md

Kondorosi Éva Széchenyi- és Balzan-díjas biológus, akadémikus, az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának és az Academia Europaea (AE) irányító testületének tagja. Évek óta az európai tudománypolitika egyik meghatározó formálója. Kutatásai középpontjában a szimbiotikus sejtekben termelődő növényi peptidek állnak, amelyekből több ígéretes, új antibiotikum-jelölt. Kutatócsoportja a nemzetközi növényi molekuláris biológiai kutatás vezető műhelye.