A Magyar Tudományos Akadémia közleménye a Csillagvizsgáló úti telkén jogcím nélkül élő személy helyzetének rendezéséről

A Magyar Tudományos Akadémia a Csillagvizsgáló úti telkén álló felépítményben jogcím nélkül élő személy helyzetének megnyugtató rendezésére törekszik. Az MTA ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a területen élő személy biztonsága, a terület tudományos célú felhasználhatósága, illetve általában véve az Akadémia törvényben előírt közfeladatainak ellátása érdekében minél előbb rendezni kell a 4 éve húzódó kérdést.

2020. augusztus 17.

A Magyar Tudományos Akadémia 98%-os tulajdonában álló, Csillagvizsgáló út 1–2. szám alatti 2 hektáros ingatlanon az MTA az idei évben egy 2016-os, birtokbaadásról rendelkező bírósági ítélet alapján területrendezést végzett. A területen korábban jogcím nélkül tartózkodók egyike a mai napig nem hagyta el az ingatlant.

Az idős férfi egy életveszélyes, közművekkel nem rendelkező, lakhatásra alkalmatlan felépítményben él, amely semmilyen hatósági engedéllyel nem rendelkezik, és amely szakértői vélemény alapján a biztonságát is veszélyeztetheti.

Az MTA több mint két év haladékot adott a terület önkéntes elhagyására, első ízben 2019. július 31-ig, azt követően pedig a területen tartózkodó személy kérésére 2019. szeptember 15-ig. A területen tartózkodó személy a végrehajtási eljárásban vállalta, hogy 2019. szeptember 15-ig rendezi a kiköltözését. Ez a mai napig nem történt meg. A végrehajtás következő dátuma 2020. augusztus 18.

A Magyar Tudományos Akadémia új vezetői az ügy részleteit megismerve augusztus 17-én úgy döntöttek, hogy a területen élő személy számára felajánlják: saját felelősségére további két hónapig tartózkodhat az MTA ingatlanján, amíg lakhatását rendezi. Frissítés: az MTA az ajánlatot 2 helyett 3 hónapra hosszabbította meg.

A XII. kerületi Önkormányzat mai közleményében megerősítette az MTA számára részben rendelkezésre álló információt, miszerint az MTA ingatlanján jogcím nélkül tartózkodó személy állandó lakcímmel rendelkezik egy belvárosi bérlakásban, valamint tartózkodási hellyel egy vidéki ingatlanban, amelynek egyedüli tulajdonosa. Az MTA ingatlanján jogcím nélkül tartózkodó személy sem most, sem korábban nem kereste meg a Magyar Tudományos Akadémiát elhelyezési igénnyel.

Az MTA-nak – a törvényben előírt közfeladataival összhangban – a birtokában lévő ingatlanokat a kutatás elősegítésére, társadalmi küldetésének teljesítésére és a kutatók támogatására szükséges felhasználnia.