A hallgatói életpálya megkoronázása – Elismerések az Országos Tudományos Diákköri Tanács ünnepi ülésén

A 36. OTDK befejezése alkalmából a legkiválóbb pályázatokat benyújtó egyetemistákat és témavezetőként kimagasló eredményeket elérő oktatókat köszöntöttek a Zeneakadémián.

2023. november 28.

„A tudomány művelése iránt érdeklődők számára a tudományos diákkörök az állandóságot, a szakszerűséget, a hivatástudatot, a tanítvány-mester kapcsolatot biztosítják immár évtizedek óta” – mondta az OTDK ünnepségén Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette: „A tudományos diákköri mozgalomnak elévülhetetlen érdemei vannak a hazai kutatói utánpótlás-nevelésben, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a doktoranduszok 80-90 százaléka az egykori diákkörösök közül kerül ki. Így az Akadémia köztestületének tudományos utánpótlásában is jelentős szerepet kap a diákköri munka.” Az Akadémia elnöke köszöntötte a Mestertanár Aranyéremmel kitüntetett oktatókat, hiszen – mint fogalmazott – a magyar tudományosság utánpótlása érdekében végzett munkájuk nemcsak a következő kutatói generáció, hanem kutatói nemzedékek sora szempontjából is meghatározó.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke megköszönte a tudományos diákköri munkát támogató felsőoktatási intézmények támogatását, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár pedig arról beszélt, hogy a kormány célja a tudomány és a kutatás iránti érdeklődés felkeltése.

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia a számok tükrében

A 2023. évi 36. OTDK-ra öt félévben lehetett jogosultságot szerezni az intézményi és kari TDK-konferenciákon.
A 2134 konferencián 14 264 pályamunkát mutattak be a hallgatók. Az OTDK-ra javasolt pályamunkák száma 7899 volt, amelyek közül 4867-et neveztek be.
2023. április 3. és április 27. között a 16 tudományterületi szekció 552 tagozatában 4460 pályamunkát mutattak be a szerzőik. A témavezetők száma 6285. A benyújtott dolgozatokat 2758 bíráló értékelte írásban, akik 8945 bírálatot készítettek.
Az 552 tagozat munkájában 2028 zsűritag vett részt. A kiosztott helyezések száma 1477. A határon túlról érkező pályamunkák száma idén is meghaladta a 200-at.

2023-ban 48 Pro Scientia, 2 Pro Arte és 1 Junior Pro Scientia Aranyérem kiosztására került sor.
A Pro Scientia Aranyéremmel kitüntetettek névsora.

A Mestertanár Aranyérmet 58-an nyerték el, 50-en az OTDT szakmai bizottságainak előterjesztése, 8-an pedig az OTDT Elnökségének döntése alapján.
A 2023-ban Mestertanár Aranyéremmel kitüntetettek névsora.

További részletek az eseményről ide kattintva olvashatók.
Az ülésről készült filmfelvétel itt tekinthető meg.