A BME „Neumann János” professzori címét adományozták Lovász Lászlónak

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusának nyilvános ülésén vehette át a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az első alkalommal odaítélt „Neumann János” professzori oklevelet és plakettet.

2017. május 29.

A cím odaítéléséről szóló szenátusi határozatot Józsa János, a BME rektora ismertette, majd Friedler Ferenccel, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnökével közösen adta át a kitüntetést.

A címet azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárnak adományozhatják, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez, és a tevékenysége További képek az ünnepségrőlkötődik az egyetemhez.

Lovász László a professzori oklevél és plakett átvételét követően beszélt a szenátusi ülésen Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Köszöntőjében Lovász László azt emelte ki, hogy az elismerést egyetemi tanárként, professzorként kapta, és ez azért jelent külön örömet számára, mert miközben tudományszervezőként évek óta a Magyar Tudományos Akadémiához kötik a feladatai, arra törekszik, hogy ne szakadjon meg a kapcsolata az egyetemi katedrával sem.

Mint elmondta, az MTA közfeladatainak megvalósításában korábban és most is fontos partnerként tekint az egyetemekre, hiszen az együttműködés erősítése mindkét fél számára előnyökkel jár.

A kutatásokban az akadémiai kutatóintézetek és az egyetemek nem vetélytársak, hanem partnerek. Együttműködésük nélkül nem képzelhető el a társadalmi problémák és igények iránt nyitott, az akadémiai szabadságot élvező szellemi műhelyek hatékony hálózata.