5+1 dolog, amit most tudni kell a Magyar Tudományos Akadémiáról

Mi a feladata, miért fontosak a felfedező kutatások, kik dolgoznak a kutatóközpontokban, mi a tudományos függetlenség garanciája?

2018. július 11.

Az MTA feladata a hazai és határon túli magyar tudomány támogatása az ország és a nemzet gyarapodása érdekében.

Az MTA a felfedező kutatások hazai központja. A felfedező kutatásokon alapulnak a jövő új technológiái, a világról és benne az emberről szerzett új tudásunk.

Az MTA-nak saját kutatóközpontjai vannak 3000 kutatóval, akik ma is a világ élvonalába tartoznak. Ez nemzeti kincs, amely az ország elismertségét és erejét növeli.

Az MTA 1825-ös alapítása óta független intézmény, és ezt a függetlenségét demokratikus kormányok alatt mindvégig megőrizte. A rendszerváltozás egyik nagy vívmánya, hogy ezt törvényben erősítette meg.

Az MTA tudományos függetlenségének garanciája az, hogy az államtól kapott támogatás felhasználásáról is kizárólag szakmai alapon, saját maga dönthessen. A jelenlegi kormányjavaslat ezt a függetlenséget többé nem garantálja.

+1

Az MTA kész közreműködni a nemzeti célokat hatékonyan szolgáló tudománypolitika és innovációs stratégia kialakításában és megvalósításában. Ehhez azonban idő és kölcsönös bizalom szükséges.

Részletek: mta.hu