Prémium Posztdoktori Kutatói Program

Záróbeszámolók a Magyar Tudományos Akadémia Prémium Posztdoktori Kutatói Programjának ösztöndíjasaitól

Huszonegy kutató foglalta össze az MTA által támogatott program keretében elért fő kutatási eredményeit egy online kötetben. A kiadvány cikkünkből letölthető.

2022. október 27.

Az MTA Prémium Posztdoktori Kutatói Program 2016-ban nyitotta meg a 2013-ban életre hívott, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszát támogató Posztdoktori Kutatói Program második, „prémium” fejezetét.

A 2016 márciusában közzétett pályázati felhívás szerint – a Prémium Program céljaihoz illeszkedve – a támogatás elnyerésére olyan 40 évesnél fiatalabb kutatók pályázhattak, akik szakterületük legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemeinek valamelyikén szereztek tudományos fokozatot, önálló, nemzetközi szinten is jelentős eredményeket értek el, és

kimagasló színvonalú kutatási programot állítottak össze, melynek megvalósításához a legkiválóbb hazai kutatóhelyek valamelyikét választották.

A Prémium Program továbbá felkészülési lehetőséget kínált más kiválósági programokban való részvételre, és céljai között szerepelt a fiatal kutatógeneráció mobilitásának támogatása.

A korábbi posztdoktori támogatástól eltérően

  • a Prémium Programra a posztdoktor kutatók ezúttal önállóan, mentorok bevonása nélkül kidolgozott kutatási programjukkal pályázhattak a támogatás elnyerésére,
  • a Prémium-támogatás időtartama 24 helyett 36 hónap lett,
  • a támogatási összeg havi 500 ezer forint kutatói bérre emelkedett,
  • valamint kiegészült évi maximum bruttó 2,4 millió forint értékű tárgyi eszközökre, dologi költségekre, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre felhasználható támogatással, ami kiszámíthatóságot és stabilitást is jelentett a posztdoktor kutatóknak.

A 2016. évi Prémium posztdoktori pályázati felhívásra 126 pályázat érkezett, amelyek közül az MTA elnöke által felkért zsűri – anonim szakértői bírálatok figyelembevételével – három tudományterületi szekcióban tett javaslatot a pályázatok rangsorára és a támogatandó pályázatokra. A javaslatokat az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) véglegesítette, majd az MTA elnöke döntött a pályázatok támogatásáról.

Az első évben 25 Prémium posztdoktori kutatás indult el: 8 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 7 az élettudományok és 10 a matematikai és természettudományok területén.

A hároméves Prémium-támogatás lezárultával 23-an nyújtottak be eredményes záróbeszámolót*.

Az MTA a záróbeszámolók közérthető összefoglalóiból a Prémium posztdoktori kutatások megismertetésére online kötetet állított össze, amely innen tölthető le PDF-formátumban**.


* 1 posztdoktor kutató az első évet követően lemondott a támogatásról, 1 kutató pedig „nem eredményes” minősítéssel zárt.

** Az online kötet azoknak a Prémium posztdoktor kutatóknak az összefoglalóit tartalmazza, akik a hatályos jogszabályok szerint hozzájárultak összefoglalójuk közzétételéhez.

A 2017-től 2019-ig évente megkezdett Prémium posztdoktori kutatások összefoglalóinak közzétételére az adott évben indult valamennyi kutatás záróbeszámolójának minősítését követően kerül sor, figyelembe véve az esetleges szüneteltetéseket és határidő-módosításokat.