Az MTA 197. közgyűlése

Elnöki köszöntő, tudományos előadás, díjátadók – Videófelvétel az MTA 197. közgyűlésének ünnepi üléséről

A május 6-i, délelőtti ünnepi ülésen az elnöki köszöntőt követően Prószéky Gábor nyelvész, az MTA doktora tartott Magyar nyelvtechnológiai eredmények a mesterséges intelligencia korában címmel előadást, majd átadták a legrangosabb akadémiai elismeréseket. Az Akadémiai Aranyérmet idén Pléh Csaba, az MTA rendes tagja vehette át. Az ünnepi ülésről készített felvétel cikkünkben megnézhető.

2024. május 6.

Az MTA 197. közgyűléséről készített felvétel az alábbi videóra kattintva tekinthető meg.

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének részletes programja ide kattintva olvasható.

A közgyűlés nyilvános ünnepi ülése Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének köszöntőjével kezdődött.

„Az Akadémia a nemzet szemében máig megtestesíti a tudás tiszteletét, a magyar nyelv és a nemzet egységét és fejlődését, amit politikai és világnézeti hovatartozás nélkül minden magyar ember által elismert politikus, tudós és művész nagyjaink hitelesítenek. Köztestületünk ma élő tagjaival szemben elvárás, hogy az Akadémiánk iránt megnyilvánuló és a közvélemény-kutatásokból rendre kitűnő társadalmi bizalom a magyar tudományos közösség minden tagját és intézményét áthassa, felelősségvállalásra és büszkeségre ösztönözze” – mondta Freund Tamás.

Freund Tamás
(További képek a tanácskozásról a fotóra kattintva nézhetők meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás


Az MTA elnöke nemzeti sorskérdésnek nevezte

a hazai szellemi-tudományos erőforrások és a tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulását.

„A döntéshozót jelentősen segítheti, erősítheti, ha számíthat az Akadémia politikai kompetenciát és mozgásteret nem befolyásoló, objektív és hiteles szakértői hozzájárulására. Hatékony és építő hozzáállással kell segítenünk a döntéshozókat a tudományosan megalapozott tények és alternatívák ismeretében cselekedni” mondta Freund Tamás.

Az elnöki köszöntő teljes szövege ide kattintva olvasható.

Az ünnepi ülésen Prószéky Gábor nyelvész, az MTA doktora Magyar nyelvtechnológiai eredmények a mesterséges intelligencia korában címmel tartott előadást.

Prószéky Gábor Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Prószéky Gábor a neves nemzetközi intézmények legismertebb rendszerei mellett bemutatta a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpontban több mint 40 milliárd szóból álló magyar nyelvű tanítóanyag segítségével létrehozott PULI nyelvmodellt, ismertette létrehozásának céljait, működését pedig példák segítségével illusztrálta.

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat elnyert kutatók vehették át az elismeréseket.

Akadémiai elismeréseket adtak át az MTA 197. közgyűlésén – Összeállítás a díjazottakról

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a pszichológia, a nyelv-, a bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett, a tudományos egyoldalúságok meghaladására, a bölcsészet-, a társadalom- és a természettudományok összekapcsolására törekvő, mind az elmélet, mind az empirikus kutatások szintjén az embert mint kultúraalkotó biológiai lényt értelmező és ezzel alapvetően termékeny tudományos összefüggésrendszert képviselő, kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismert tudományos és oktatói munkája elismeréseként

Pléh Csabának, az MTA rendes tagjának, a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának adományozta az Akadémia legrangosabb kitüntetését.

Az akadémikus pályáját bemutató kisfilm az alábbi videóra kattintva nézhető meg.

A Magyar Tudományos Akadémia 186. közgyűlésének határozata alapján az intézmény minden évben lehetőséget teremt az akadémikusoknak és a köztestület tagjainak, hogy egy általuk szabadon meghatározott összeget jótékonysági célra ajánljanak fel. A gyűjtés célját minden évben a Közgyűlés határozza meg a következő rendes közgyűlésig tartó időszakra.

Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke bejelentette, hogy az MTA 2023. évi közgyűlésének 26/2023. (V. 9.) számú határozatával elfogadott

jótékonysági gyűjtés során a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szociális támogatási programjának működéséhez
12 503 575 forint adománnyal járultak hozzá az adakozók.

Az adomány összegéről szóló oklevelet Freund Tamás, az MTA elnöke adta át Csernicskó Istvánnak, az MTA külső tagjának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának.

Csernicskó István felidézte, hogy az MTA 2022. február 24., vagyis a háború első napja óta támogatja azokat az ukrajnai és kárpátaljai kutatókat és családtagjaikat, akik hosszabb-rövidebb ideig kerestek és találtak Magyarországon menedéket. Az akadémikus elmondta, hogy jelenleg az általa vezetett intézménynek 34 olyan oktatója, kutatója vagy hallgatója van, akinek édesapja, férje, fivére vagy fia a frontvonalban, mindennapos életveszélyben teljesít szolgálatot. Az akadémiai gyűjtés eredményeként összegyűlt adományt elsősorban nekik szánják. Csernicskó István a nevükben köszönte meg az MTA segítségét és az adományokat.


Az MTA 197. közgyűlése ezután zárt munkaközgyűlés keretében hallgatja meg egyebek mellett az elnöki és a főtitkári beszámolót, és napirendre kerül a magyar tudományos nyelv használatáról szóló elnökségi javaslat is.

Az MTA 197. közgyűlésének eseményeiről folyamatosan beszámolunk az mta.hu-n, illetve az MTA YouTube-csatornáján.