Az MTA 197. közgyűlése

Ezerarcú fizikai-kémia: világunk építőkövei – Videón az MTA 197. közgyűléséhez kapcsolódó tanácskozás

Cikkünkben megnézhető a Kémiai Tudományok Osztálya Fizikai-kémiai Tudományos Bizottságának ünnepi tudományos ülésén készült felvétel. A tanácskozáson adták át a Polányi Mihály-díjat. Az elismerést az MTA Fizikai-kémiai Tudományos Bizottsága adományozza évente a fizikai kémia területén az előző 5-10 éves időszakban elért nemzetközi jelentőségű magyar tudományos eredmény jutalmaként. A tudományos ülésen a Polányi Mihály-fődíj és a Polányi Mihály fiatal kutatói díj nyertesei is előadásokban foglalták össze kutatási eredményeiket.

2024. július 5.

0:00 | Intro
0:26 | Köszöntő: Kónya Zoltán, az MTA doktora, a Fizikai-kémiai Tudományos Bizottság elnöke, az ülés levezető elnöke

Előadások:
3:10 | Merevgerincű ligandumok előállítása és komplexeik kémiai jellemzése a biztonságosabb diagnosztikai/terápiás alkalmazásokért (előadó: Tircsó Gyula, a 2024. évi Polányi Mihály-fődíj nyertese)
40:07 | Gerjesztett állapotú tulajdonságok pontos számítása nagy molekulákra (előadó: Mester Dávid, a 2024. évi Polányi Mihály fiatal kutatói díj nyertese)
1:19:05 | Aminosavak reakciói hipoklórossavval: kinetika és mechanizmus (előadó: Szabó Mária)
1:48:58 | Alacsony dimenziójú anyagok szintézise és alkalmazásaik
(előadó: Vajtai Róbert)

Képgalériánk a a tanácskozásról a fotóra kattintva nézhető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Kémiai Tudományok Osztálya Fizikai-kémiai Tudományos Bizottságának ünnepi tudományos ülését az MTA 197. Közgyűlése programjaként tartották 2024. május 21-én a Humán Tudományok Kutatóházában.