Az MTA 195. közgyűlése – 2022. május 2-4.

Kelet-Ukrajnából, a frontról küldött videóban köszönte meg az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját a kitüntetett matematikus

Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az ungvári egyetem díjnyertes kutatója és oktatója az ukrán hadsereg katonájaként harcol. Ezért nem tudott jelen lenni az akadémiai ünnepségen, amelynek résztvevőit azonban videóüzenetben köszöntötte.

2022. május 3.

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Traski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató matematikus a háború miatt azonban nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre.

Küldött viszont egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszott – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a járvánnyal és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.

Traski Viktor üzenete az alábbi videóra kattintva nézhető meg: