Az MTA 195. közgyűlése – 2022. május 2-4.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlése

A hagyományoknak megfelelően az első nap ünnepi ülést tart az Akadémia legfőbb döntéshozó grémiuma a Széchenyi téri MTA Székházban. Másnap választja meg az Akadémikusok Gyűlése az 1825-ben alapított tudós testület új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. A tanácskozás nyilvános üléseit az MTA YouTube-csatornáján közvetítjük.

2022. május 2.

Az MTA 195. rendes közgyűlésének ünnepi ülése itt, az MTA YouTube-csatornáján követhető.

Freund Tamás elnöki köszöntőjével kezdődött ma az MTA 195. közgyűlése. Az ünnepi ülés napirendje szerint ezt követően a magyar származású, Izraelben élő, 2004-ben a kémiai Nobel-díjat elnyerő Avram Hershko tartott előadást. A délelőtti programot díjátadó zárta.

Az MTA 195. közgyűlésének részletes programja ide kattintva olvasható.

Délután zárt munkaközgyűléssel folytatódik a tanácskozás. A vezetői beszámolók mellett napirenden szerepel a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács tavalyi tevékenységéről szóló előterjesztés. Az Akadémia a korábban az MTA-hoz, jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóhelyeken kívül az egyetemi kutatóhelyekre is kiterjesztette a tudományos kiválósági címet. Az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés elnyerésére első ízben kiírt pályázat a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek pedig reális perspektívát ad. Este koncerttel zárul az első napi programsorozat, amelyet itt közvetítünk.

Kedden reggel zárt üléssel folytatja munkáját az Akadémikusok Gyűlése. A délelőtti program egyetlen napirendi pontja az Akadémia új tagjainak megválasztása. Részletek és a jelöltek bemutatása ebben az összeállításunkban.

Immár többéves hagyomány, hogy a közgyűlés második napjának délutánján tudományos előadások hangzanak el. Idén „Késni pontosan – rezgések, hullámok és gépeink hatékonysága” címmel először Stépán Gábor, az MTA rendes tagja, majd „Tükör által homályosan: a DNS rejtett titkai” címmel Vértessy Beáta, az MTA doktora tart előadást. Az Aranybulláról és történetéről Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja, az építészet szépségéről pedig Sylvester Ádám DLA, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja beszél. A keddi napot a Külső Tagok Fóruma zárja.

Szerdán a fiatal kutatók tanácskoznak az MTA Székházban. Egyebek mellett ekkor ismertetik a „Fiatalok az akadémiai pályán” című felmérés eredményét is, amelyet tavaly végeztek el.

Az MTA 195. rendes közgyűlésének nyilvános programjait az MTA YouTube-csatornáján közvetítjük.