Az MTA 195. közgyűlése – 2022. május 2-4.

3 milliárd forintból négy nagy kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia, elismeri a legkiválóbb kutatóhelyeket és 1600 kutató-előadót ajánl a középiskoláknak

2022. május 2.

Az MTA két éve hivatalba lépett elnöke, Freund Tamás programjában szerepel olyan nemzeti kutatási programok megvalósítása, amelyekhez sikerült a kormány támogatását is megnyerni. Az MTA 195. közgyűlésén bejelentett programok olyan társadalmi és nemzetstratégiai prioritásokhoz kötődnek, amelyekben kiemelkedő hazai tudományos háttér áll rendelkezésre, és közvetlenül kapcsolódnak az Akadémia küldetéséhez, programjaihoz.

Nemzeti programok jelentős támogatással

Négy témában, összesen évi 3 milliárd forint támogatással a következő nemzeti programok indulnak el:

  • Nemzeti Agykutatási Program 3.0,
  • Technológiák és fenntartható fejlődés,
  • Tudomány a magyar nyelvért,
  • Poszt-COVID nemzeti program.

A Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszának fő törekvése az agy működésének és betegségeinek jobb megértése és az eredmények mielőbbi gyakorlatba ültetése a legkiválóbb kutatók munkája révén.

A másodikként említett program a stratégiai jelentőségű technológiák és a fenntarthatóság összehangolását célozza, építve az Akadémia Víztudományi Programjára és a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ajánlásaira.

A Tudomány a magyar nyelvért nemzeti program olyan kutatásokat fog támogatni, amelyek nyelvi örökségünk egész történelmi településterületünkre kiterjedő megőrzésére, másrészt a modern technológiák anyanyelvünk művelésének szolgálatába állítására irányul.

Végül a kormánnyal együttműködésben folytatódik a nemzeti Poszt-COVID-stratégia és pandémiás terv tudományos megalapozása.

Az intézményi kiválóságot értékelte az Akadémia

Nyilvános az MTA Kiváló Kutatóhely címet elnyert tudományos műhelyek listája. A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozta 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek.

Az Akadémia már évtizedek óta egyfajta minőségbiztosítási feladatot lát el, amikor az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Bár kutatóhálózatát elveszítette, az továbbra is egyértelmű, hogy az Akadémia megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek.

Ezt a szerepét erősítette, egyúttal új fejezetet nyitott a magyar tudományos teljesítmények értékelésében, amikor 2021-ben Freund Tamás, az MTA elnöke kezdeményezésére a tudományos kiválóság elismerését kiterjesztette a tudományos intézményekre is az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés létrehozásával. Ezzel a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.

Kutatók a diákokért – akadémiai segítséggel

A járványügyi korlátozások lazításával útjára indulhatott a Középiskolai MTA Alumni Program. Az MTA 18 ezer fős köztestületének 1600 tagja csatlakozott a kezdeményezéshez, és már 100 középiskola jelezte részvételi szándékát határon innen és túl. Eddig csaknem 300 előadást tartottak meg, illetve szerveznek jelenleg is, melyeken kutatóvá érett egykori diákok beszélnek munkájukról, a tudományos gondolkodás fontosságáról és a felfedezés izgalmáról az őket felkérő középiskolában.

A programban az Akadémia katalizátorszerepet vállal, segít összekötni az előadást vállaló köztestületi tagokat az őket szívesen fogadó iskolákkal. Az idei évtől a program évi 200 millió forintos saját költségvetéssel is rendelkezik, melynek egy részéből az iskolák szervező munkájához, Alumni-klubrendezvények megrendezéséhez, továbbá a távolról érkező előadók utazás- és szállásköltségéhez tud az MTA hozzájárulni.

Újdonság az is, hogy idén a terület neves szakértőinek bevonásával a klímaváltozás témakörével foglalkozó oktatási-ismeretterjesztő csomagot állít össze az MTA, és előadókat is ajánl a témában a programra jelentkezettek közül.

Hasznos hivatkozások