Az MTA 194. közgyűlése

Palkovits Miklós kapta az Akadémiai Aranyérmet

A neuroanatómus a Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűlésének hétfői, online megrendezett ünnepi ülésén vette át az elismerést.

2021. május 3.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a 2021. évi Akadémiai Aranyérmet Palkovits Miklósnak, az MTA rendes tagjának, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézet professor emeritusának adományozza a magyar neuroanatómia iskolateremtőjeként, nemzetközileg is elismert agykutatóként végzett kiváló tudományos munkájáért, a modern hazai és nemzetközi neuroanatómiai és neuroendokrinológiai tudományos eredményekre döntő hatást gyakorló agymintavételi módszeréért, valamint a modern mikrodisszekciós agybank létrehozásáért és évtizedes sikeres, nemzetközi működtetéséért, amivel jelentősen hozzájárult a modern molekuláris agykutatáshoz.

Palkovits Miklós 1933-ban született Budapesten. 1958-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1958-tól tanársegéd, 1965-től adjunktus, 1972-től egyetemi docens, majd 1980-ban lett egyetemi tanár. 1972 és 2006 között az USA-ban, a National Institute of Mental Healthben a Nobel-díjas Julius Axelrod munkatársaként dolgozik minden évben fél évet. Rövid ideig vendégprofesszor Hollandiában, az Egyesült Államokban, Venezuelában, Olaszországban és Szlovákiában is.

1990-ben választották az MTA levelező, 1995-ben pedig rendes tagjává. Szakterülete a neuroanatómia, a neuroendokrinológia, az agy szabályozó mechanizmusainak vizsgálata. Névadója az általa kidolgozott agymintavételi technikának, az úgynevezett „Palkovits punch-technique”-nek. Alapítója
a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetében működő Humán Agyszövet Bank és Laboratóriumnak, ahol jelenleg közel hetvenezer agymintát tárolnak.

1992-ben ő indította el Magyarországon az első doktori iskolát Makara Gábor akadémikussal közösen. Munkásságát számos kitüntetéssel, egyebek mellett Széchenyi-díjjal, Magyar Örökség díjjal, illetve a német Rienecker-díjjal ismerték el.

Akadémiai Aranyérem
A kitüntetést az MTA elnöke hozta létre a 10/1960. MTA (A. K. 12. sz.) utasításával. A díj adományozója a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, az Akadémia elnöke adja át a májusi közgyűlésen.
Az Akadémiai Aranyéremből évente egy kitüntetés adományozható, kizárólag az Akadémia tagjának kiemelkedő tudományos, tudományos közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként.


Nehezen veszítek, győzni szeretek – életútinterjú Palkovits Miklóssal.
A 2017 végén készült interjú ide kattintva olvasható.