Az MTA 194. közgyűlése

Nagy hálózatok és Dohnányi – Tudományos előadások és koncert a közgyűlésen

Az MTA 194. közgyűlésének második napján Lovász László matematikus és Kusz Veronika zenetörténész tartott előadást. A két előadás, illetve az azt követő koncert felvétele most megnézhető cikkünkben.

2021. május 5.

Régi hagyomány a Magyar Tudományos Akadémián, hogy az MTA legfőbb döntéshozó testületének ülése nem csupán intézményi és személyi kérdésekről vitázik és hoz döntéseket, hanem fórumot biztosít egy-egy tudományterület kiváló képviselőinek arra, hogy nyilvános előadás keretében foglalják össze legújabb tudományos eredményeiket.

2016 óta tradíció, hogy a munkaközgyűlést követően, a második tanácskozási napon a kutatási témáké a főszerep. Ezúttal Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi elnöke, valamint Kusz Veronika zenetörténész, Bolyai-ösztöndíjas kutató tartott előadást „Nagy hálózatok: elmélet és gyakorlat”, illetve „Közhelyek és vallomások. Ciklusszervezési stratégiák Dohnányi Ernő műveiben” címmel. Az előadások előtt Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese mutatta be a két előadót.

Lovász László előadása a videóra kattintva nézhető meg:

A zenetörténész mellett természetesen muzsikusok is ápolják Dohnányi emlékét, és próbálják minél több emberrel megismertetni művészetét.
Az előadások után a zeneszerző életművének tolmácsolásában fontos szerepet játszó Dohnányi Quartet adott koncertet. Műsorukban Dohnányi
A-dúr vonósnégyesét és Desz-dúr kvartettjét adták elő.

Kusz Veronika előadása és a koncert a videóra kattintva nézhető meg: