Az MTA 194. közgyűlése

Jelentősen emelkedhet az Akadémia költségvetési támogatása

7,3 milliárd forint beépülő forrással emelkedhet jövőre az MTA költségvetési támogatása – jelentette be a Magyar Tudományos Akadéma 194., rendes közgyűlése alkalmából tartott online sajtótájékoztatón Freund Tamás elnök. Mint elmondta, a kormány és az MTA közötti megállapodás nyomán – amennyiben azt az Országgyűlés is megszavazza – 53 százalékkal nő az Akadémia számára a központi büdzséből származó forrás.

2021. május 3.

Freund Tamás szerint mindez azt jelzi, hogy az elmúlt évek vitái után új szakaszba került az MTA és a kormány kapcsolata. Azt is mutatja, hogy az új akadémiai vezetés programja nemcsak az őt megválasztó tagság, hanem a kormányzat támogatását is élvezi.

Mint azt az Akadémia elnöke elmondta, a megszerzett növekmény mintegy felét az új programokra, másik részét a meglévő feladatokra, programokra és működésfejlesztésre fogják fordítani.

Az újdonságok között a tudományos tanácsadás és ismeretterjesztés intézményesítését, a Középiskolai MTA Alumni Program támogatását, a három nagy tudományterületen egy-egy nemzeti program (magyar nyelv, agykutatás, fenntartható fejlődés és technológia) elindítását és a köztestületi működést segítő elektronikus szolgáltatások fejlesztését említette. A többletforrások további 18-18 százalékát egyrészt az állandó akadémiai feladatokra – EISZ, MTMT, könyvtári szolgáltatások, határon túli tudományosság, Művészeti Gyűjtemény, könyv- és folyóirat-kiadás, nemzetközi tagdíjak – fordítják, másrészt a bevált, sikeres és folytatandó programok – Bolyai-ösztöndíjak, Vendégkutatói és Lendület program –, valamint a Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program erősítésére szánják. A köztestületi intézmények fejlesztését, elsősorban az illetmények értékállóságát egy 12 százalékos költségvetési bevételnövekménnyel fogják biztosítani.

Külön kezelik a székház-rekonstrukció első ütemére betervezett 15 milliárd forintot, amiről még folynak a tárgyalások. A bicentenárium előkészítésére és megünneplésére évi 100 millió forintot terveznek saját forrásból, ami természetesen nem teszi ki az ünnepségsorozatra fordítandó teljes összeget.