Az MTA 194. közgyűlése

Anyanyelv, kétnyelvűség, közösség kisebbségben – A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya könyvbemutatója videón

Eltérő megközelítésben, de a kisebbségi létből fakadó kétnyelvűség problémáját vizsgálják azoknak a könyveknek a szerzői, amelyeket a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának az MTA 194. közgyűléséhez kapcsolódó rendezvényén mutattak be. A három kötetben az is közös, hogy – társszerzőként, illetve -szerkesztőként – jegyzi őket Péntek János nyelvész, néprajzkutató, az MTA külső tagja, a kolozsvári egyetem professor emeritusa.

2021. május 11.

A könyvbemutatón ismertetett kötetek:

Péntek János – Benő Attila: A magyar nyelv Romániában (Erdélyben). Szerk. Kontra Miklós. Kolozsvár: Erdélyi Múzeum-Egyesület – Budapest: Gondolat Kiadó, 2020. (A magyar nyelv a Kárpát-medencében a XX. század végén, VI.)
A könyvet bemutatja: Tolcsvai Nagy Gábor, az MTA rendes tagja

Benő Attila – Péntek János (szerk.): Kognitív és pszicholingvisztikai szempontok a nyelvi érintkezések vizsgálatában. Sepsiszentgyörgy: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2020. (A Szabó T. Attila Nyelvi Intézet Kiadványai, 11.)
A könyvet bemutatja: Tátrai Szilárd PhD

Péntek János – Visy Zsolt (szerk.): Hagyomány, változatosság és változás a székely nyelvjárásban. Énlaka: Pro Énlaka Alapítvány – Budapest: Nemzetstratégiai Kutatóintézet – Pécs: Pécsi Tudományegyetem, 2020. (Énlaka-konferenciák, VII.)
A könyvet bemutatja: Kiss Jenő, az MTA rendes tagja

Képgalériánk a könyvbemutatóról a fotóra kattintva nézhető meg.

A rendezvényről készült felvétel az alábbi videóra kattintva tekinthető meg: