Az MTA 194. közgyűlése

Együtt gondolkodás és közös cselekvés – Külső Tagok Fóruma

Az MTA külső tagjaira és a külhoni magyar kutatókra is számít Freund Tamás elnök az Akadémia előtt álló feladatok megoldásában.

2021. május 6.

Képek az eseményről galériánkban, kattintson ideAz MTA 194. közgyűlésének részeként online megtartott Külső Tagok Fórumán az akadémiai elnök arról beszélt, hogy a magyar kutatókat, éljenek bárhol a világon, nemcsak a tudomány és a kutatási területük számukra legizgalmasabb témái iránti lelkesedés köti össze, hanem a közös anyanyelv is, amelynek ápolására annak idején Széchenyi István az Akadémiát megalapította. Összeköti őket a közös kultúra. Jól ismerik egymást, egymás problémáit, de együttműködve segíteni tudják egymást a megoldásukban is.

Freund Tamás megerősítette, hogy az Akadémia megújított küldetésének megvalósításában a teljes 18 000 fős köztestületre szeretne támaszkodni. Célja, hogy valódi együttműködésre, együtt gondolkodásra és közös cselekvésre bírja annak tagjait. Meggyőződése, hogy ez a szellemi közösségre építő, cselekvő együttműködés teremtheti meg a magyar tudományosság igazi egységét.

„Ebben a szellemben szerveztük tavaly novemberben gazdag határon túli részvétellel a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatát, ebben a szellemben indítottam útjára az MTA Alumni Programot, és természetesen ebben a szellemben kívánom folytatni és bővíteni a határon túli magyar tudományosság támogatását szolgáló akadémiai programokat is” – mondta Freund Tamás. Egyúttal bejelentette, hogy ehhez az Akadémia nemrég jóváhagyott, 2022. évi költségvetésében 45 millió forint többletforrást is tudnak biztosítani.

Az MTA elnökének köszöntőjét követően ismertették az Arany János-díjak és -érmek idei kitüntettjeit. Az elismerések személyes átadására a járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan idén sem volt lehetőség.

A tudományos utánpótlás nevelésében, a tudományszervezésben, a magyar-magyar regionális kutatási programok megerősítésében, az erdélyi magyar könyvtári gyűjtemény és digitális adattár bővítésében, valamint az erdélyi magyar tudományosság integrációjának érdekében folytatott munkában is szorosabb együttműködésre törekszik a Magyar Tudományos Akadémia és az Erdélyi Múzeum-Egyesület. Ennek érdekében három éves megállapodást kötött az MTA és az EME.
A dokumentumot az MTA 194. közgyűlésének programsorozata keretében tartott Külső Tagok Fórumán írta alá Freund Tamás akadémiai elnök, valamint Bitay Enikő, az EME főtitkára.

Az MTA Külső Tagok Fórumáról készült teljes felvétel a videóra kattintva nézhető meg. A május 4-ei élő közvetítés során tapasztalt technikai problémákért elnézést kérünk.