Az MTA 193. közgyűlése

Kedden délutánra választják meg az MTA új vezetőit

A július 1-jéről elmaradt és új napirendi pontok megvitatásával folytatódott hétfőn az MTA 193. közgyűlése. Július 6-án délután megkezdődik az a 24 órás szavazási folyamat, amelynek eredményeként július 7-én a késő délutáni órákban kiderül, ki lesz a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke, főtitkára, főtitkárhelyettese és három alelnöke.

2020. július 6.

Hétfő délelőtt 10 órától minden korábbi közgyűlésnél nagyobb részvételi aránnyal – 555 szavazásra jogosult képviselőből 412 fő részvétele mellett – tárgyaltak a közgyűlési képviselők az elnöki beszámolóról, a vagyoni helyzetről és költségvetési irányelvekről, az MTA Kiváló Kutatóhely cím adományozásának feltételeiről és az MTA főhivatású választott vezetőivel kapcsolatos összeférhetetlenség szabályozásáról.

Hétfői munkanapjukon az MTA legfőbb döntéshozó testületének tagjai meghallgatták a Jelölőbizottság jelentését is, majd hozzászólások hangzottak el.

A július 1-jéről elmaradt öt érdemi döntést a közgyűlési vita lezárása után, július 6-án délután 24 órás időtartamra kiírandó e-szavazással hozza meg
a Közgyűlés. Ezzel párhuzamosan, egy időben lehet majd szavazni az elnök,
a főtitkár, a főtitkárhelyettes és az alelnökök személyére is.

Július 7-én délután, a 24 órás szavazási időtartam lezárását követően hozza az MTA nyilvánosságra a szavazások első fordulójának eredményét. Az új vezetők személyéről közleményt ad ki az Akadémia.

Július 7-én újabb 24 órás szavazás kezdődik a választott elnökségi tagok,
a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnöke és a Közgyűlés által választandó bizottságok tagjainak megválasztására. Ennek a fordulónak a lezárása után (előreláthatólag július 8-án, szerdán délután) ünnepélyes eredményhirdetés lesz, az új elnök és a leköszönő elnök beszédével. Ezt követően az új vezetők online sajtótájékoztatót tartanak.