Vizi E. Szilveszter kapta az Akadémiai Aranyérmet

Vizi E. Szilveszter, az MTA rendes tagja vehette át a Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésének hétfői nyilvános ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet.

2017. május 8.

„Már gyermekkoromban is az volt a jellemző tulajdonságom, hogy mindenről azt kérdeztem: ez miért van? Ez vezetett el oda, hogy megszerettem a kutatást” – idézte fel a tudományos pálya felé vezető út egyik fontos mozzanatát a Széchenyi-díjas orvos, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja és volt elnöke.

Pécsett kezdte el orvostudományi tanulmányait, majd Budapestre került, ahol Issekutz Béla hatására az agykutatás, illetve a kémiai ingerületátvitel felé fordult az érdeklődése.

Vizi E. Szilveszter a központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitele, valamint a kémiai ingerületátvitel farmakológiája terén végzett világszerte elismert kutatásokat. Pályafutása legnagyobb eredménye az agyműködés Oxfordban kidolgozott új modellje volt: „Ott egy sajátos gondolkodásmód uralkodott el rajtam, amelynek lényege, hogy mindig a kísérletekből kell kiindulni, és mindig fel kell állítani egy hipotézist is.”

Az idegtudós éveken át vendégprofesszora volt a New York-i Albert Einstein College of Medicine egyetemnek. Több mint 400 tudományos dolgozata jelent meg, 12 könyvet írt, illetve szerkesztett. Több európai tudományos akadémia tagja.

„Nobel-díjat érő munkásság van a háta mögött – méltatta Vizi E. Szilveszter eredményeit Freund Tamás, az MTA alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója. – Neki köszönhetjük, hogy egy világhírű, idegtudományokra specializálódott orvostudományi kutatóintézetté váltunk.”

Vizi E. Szilveszter munkáját 1978-ban Akadémiai Díjjal, 1993-ban Széchenyi-díjjal, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el. 2012-ben megkapta a Corvin-láncot, majd 2012-ben a Széchenyi-nagydíjat.

Az idegtudós tavaly megkapta „Az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díj – kisbolygóval” honoris causa elismerést. Azóta a hagyományoknak megfelelően egy kisbolygó is viseli az Akadémia volt elnökének nevét.

A díjazottat bemutató videó

Forrás: mta.hu