Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia tisztújító közgyűlése

Lovász László elnöki köszöntőjével indult az MTA 188. közgyűlése. Az MTA legfőbb döntéshozó testületének ülésén hétfőn átadták a legrangosabb akadémiai elismeréseket, majd megkezdődött a megszokottnál is több témát tartalmazó munkaközgyűlés. Kedden zárt ülésen megválasztják az MTA tisztségviselőit. Az idei közgyűlésen rendezik meg először a fiatal kutatók fórumát.

2017. május 8.

Köszöntőjében az Akadémia elnöke a 200 éve született költőt, egyúttal az MTA egykori főtitkárát, Arany Jánost idézve arról beszélt, hogy „hajt az idő”: viharos gyorsasággal születnek új tudományos eredmények, és válnak elavulttá tegnap még csodált módszerek. Azonban éppen az innovatív gondolatok iránti igény és az azok nyomán megjelenő, munkamódszereinket és szokásainkat átalakító technológiák miatt szükség van a kutatókra.

„Amit mi, kutatók mondunk, arra figyelnek”

„Miként három éve, akadémiai elnökké történt megválasztásom után mondtam, a legfőbb feladatomnak az elmúlt időszakban is azt tekintettem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia iránti nagy közbizalmat fenntartsam” – mondta Lovász László. Szerinte az MTA az elmúlt években újra és újra bebizonyította azt is, hogy kezdeményezési, programjai nem öncélúak, azok a Magyarország jövője iránti elkötelezettségből fakadnak.

Ez az elv jelenik meg egyebek mellett azoknak a stratégiai kutatási programoknak az elindításában, amelyek célja az egészségesebb társadalom és környezet, a tiszta víz, valamint a gyorsan változó világ igényeihez jobban igazodó oktatás tudományos megalapozása.

Az MTA elnöke szerint a tudomány gyors változásai nem csak azt jelentik a kutatók számára, hogy mindig naprakész tudással kell rendelkezniük, folyamatosan fejlődniük kell, hanem egyúttal hatalmas lehetőséget is kínál a számukra. Azt mutatja, hogy a tudásnak értéke van – sőt, kijelenthető, hogy még soha nem volt olyan, pénzben is kifejezhető haszna, mint napjainkban. „Amit mi, kutatók mondunk, arra figyelnek. Szóljunk tehát mindig, amikor szükségesnek látjuk, hogy minél többen meghalljanak minket. Ez nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk is” – mondta Lovász László.

Lovász László, az MTA elnöke köszöntőbeszédet mond az MTA 188. közgyűlésén Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Munkaközgyűlés és tudományos előadások

Az elnöki köszöntőt követően elismeréseket adtak át, közöttük a legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Akadémiai Aranyérmet. Az ünnepi ülést követő munkaközgyűlésen Lovász László elnök és Török Ádám főtitkár beszámolt az Akadémia kutatóhelyeinek tudományos tevékenységéről, a nagy kutatási programok és beruházások helyzetéről, a pályázati eredményekről, nemzetközi és társadalmi kapcsolatokról, valamint az MTA költségvetéséről és pénzügyi helyzetéről.

Az idei munkaközgyűlés fontos témái lesznek az Alapszabály módosítása, a kutatóintézet-hálózat felméréséről szóló beszámolók, illetve a női kutatók helyzetével kapcsolatos javaslatok.

Kedden zárt ülésen választják meg az MTA új tisztségviselőit. Az Akadémia három fő vezetői posztján nem várható változás. Elnöknek a tisztséget jelenleg is betöltő Lovász Lászlót, főtitkárnak és főtitkárhelyettesnek pedig a megbízatást ugyancsak három éve elnyert Török Ádámot és Barnabás Beáta Máriát javasolja a Jelölőbizottság.

A munkaközgyűlés délutánján tudományos előadásokat hallgathatnak meg a képviselők. Schaff Zsuzsanna, az MTA rendes tagja előadásának címe: „Vírusok és daganatok a májban: a kezelés molekuláris alapjai”, ezt követően Kiss L. László, az MTA levelező tagja beszél az űrcsillagászatról és az Európai Űrügynökség tudományos programjáról. Az Arany János-emlékév alkalmából két előadás témája is a 200 éve született költőnek, az MTA egykori főtitkárának élete és munkássága lesz. Korompay H. János, az MTA doktora az Arany János-hagyaték múltjáról és jövőjéről, Kulcsár Szabó Ernő, az MTA rendes tagja pedig a költő modern irodalmunk nyelvi tudatában jelen lévő örökségéről beszél. Arany János költészetét Mácsai Pál színművész idézi meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia összeállításában.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Szerdán, a Külső Tagok Fórumán az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása után az Akadémia határon túli magyar tudományosság programjának eredményeiből kapnak ízelítőt a résztvevők. Délután a Fiatal Kutatók Fórumát rendezik meg az MTA Székházában.

Ugyancsak szerdától tartják a közgyűléshez kapcsolódó üléseiket a tudományos osztályok.


A Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésének részletes programja ide kattintva olvasható. Az eseményről folyamatosan frissülő, részletes tudósításokban, összefoglalókban tájékoztatjuk az mta.hu olvasóit.