Míg a szülők tanácskoznak – gyermekfelügyelet az Akadémián

A Fiatal Kutatók Fórumára néhány kutató a gyermekével érkezett. Éltek azzal a lehetőséggel, amelyet az MTA kínált a számukra: a tanácskozás ideje alatt – szimbolikus gesztusként – szakképzett gyermekfelügyelők vigyáztak a kicsikre.

2017. május 10.

Ahol tegnap az Akadémia frissen megválasztott vezetői felsorakoztak az újságírók diktafonjai és a tévéstábok kamerái előtt, ma egészen más látvány fogadta az odalátogatót. Az MTA Székház Kistermében a legújabb kutatógeneráció tagjai szerveződtek spontán tudományos osztályokba: a só-liszt gyurmázók, a fonalgombolyítók, az építőmesterek és a kisautógördítők csoportjai között persze jócskán volt átjárás, és az interdiszciplinaritás üdvös jeleit is felfedezhette a figyelmes szemlélő. A kifestősök látványos külsőségek között megalapították a Walt Disney Művészeti Akadémiát.

A szülők eközben egy emelettel lejjebb az Open Access publikációk világáról és a fiatal (de már felnőtt) kutatók problémáiról beszélgettek, és egészen biztosak lehettek benne, hogy az óvónők vigyázó tekintete mellett gyermekeik kék foltokban mérhető impaktfaktora nem emelkedik.

Távozóban a tudomány és a művészet ifjú reménységei érthető elővigyázatosságból nem próbálhatták ki, mennyire kemény egy Kemény-szobor, cserébe viszont nagyszerűen lehetett az ajtó melletti festménnyel Bolyai Farkas-szemet nézni.

A képre kattintva fotógaléria nyílik:

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás