Teltház a Fiatal Kutatók Fórumán

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az MTA a Fiatal Kutatók Fórumát a 188. közgyűlésen. A jó hangulatú, aktív tanácskozás végén kiderült, hogy van igény a folytatásra, ennek módját rövidesen kidolgozzák a résztvevők.

2017. május 11.

„A kutatás nem foglalkozás, hanem hivatás, szenvedély” – köszöntötte az egybegyűlt fiatal kutatókat T. Sós Vera akadémikus szavaival Lovász László elnök az MTA 188. közgyűléséhez kapcsolódó fórumon. A Fiatal Kutatók Fórumát az elnök kezdeményezésére, először rendezték meg egy közgyűlés keretében.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az életkor előrehaladtával az idősebb kutatók egyre Képgaléria a fórumrólkevésbé tudják követni a tudomány legújabb eredményeit, ezért is van szükség a fiatalabb generációk minél hatékonyabb bevonására a tudományos közéletbe. „Ez a mai rendezvény egy kísérlet erre” – mondta Lovász László, és arra biztatta a megjelenteket, hogy vitassák meg, van-e szükség ilyen fórumra, és ha igen, döntsék el, hogy milyen keretek között tartják legcélszerűbbnek a tudományos közéletben való részvételt.

„Open Access: Forradalom a tudományos kommunikációban?” – ez volt a címe Makara Gábor akadémikus előadásának, aki határozott igennel válaszolt a kérdésre. Az eredmények nyílt, digitális formában történő közzététele (Open Access) véleménye szerint küzdelem egy szavakkal, pénzzel, jogi eszközökkel folytatott mesterkedés ellen, amely „átcsomagolt tudást” kínál drágán a kutatói közösségnek. Szerinte e torz rendszer azonban változóban van, hiszen az Open Access jelentős hatással van a rendkívül koncentrálódott, globális méretben évi 10 milliárd dolláros piacra.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az átalakulást segíti az Európai Bizottságnak az az irányelve is, amely szerint minden közpénzből finanszírozott kutatás esetében lehetővé kell tenni a tudományos eredményekhez való nyílt hozzáférést. Az, hogy ez milyen gyorsan rendezi át a tudományos publikációk piacát, még vitatott, de a folyamat már elindult. Magyarország az Open Access tekintetében gyorsan reagált. Makara Gábor emlékeztetett rá, hogy az irányelv megszületése után nem sokkal, 2012-ben már akadémiai elnöki határozat született az Open Access minél gyorsabb hazai elterjesztésének támogatásáról. 2013-tól kötelező az MTA által finanszírozott eredmények Open Access közzététele.

Képgaléria a fórumrólFotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen kiderült, mennyire különbözőek lehetnek az egyes tudományterületek művelőinek megközelítései, miként az is, hogy vannak, akik egyetértenek „a minőség pénzbe kerül” elvével. Egy hozzászóló pedig arra figyelmeztetett, veszélyes lehet, ha mindenki hozzáférhet, és véleményt mondhat olyan tudományos témákról, amelyeknek valójában nem szakértője.

A fiatal kutatóknak a tudományos közéletben betöltött szerepét tárgyaló előadásában Toldi Gergely orvos a párbeszéd jelentőségét emelte ki. Mint elmondta, a fiatalok hangsúlyosabb akadémiai részvétele nemzetközi keretekbe illeszthető a Global Young Academy révén. Ennek a fiatal kutatókat tömörítő szervezetnek 200 tagja van a világ minden tájáról, több mint 70 országból. A 30–40 éves tagokat 5 éves periódusra választják.

A tagság elnyeréséhez a kiváló tudományos teljesítmény önmagában nem elegendő, a tagoktól társadalmi elköteleződést, valamint a tudományos és az egész társadalmat érintő problémák megoldását célzó, aktív tenni akarást is elvárnak. A szervezet fő célja a nemzetek, szakterületek és generációk közötti párbeszéd fenntartása a fiatal kutatók vezetésével, annak érdekében, hogy a globális problémákkal kapcsolatos döntéshozatal bizonyítékokon alapuljon, és minden szempontra kiterjedjen.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a fiatal kutatók érdekeinek képviselete különböző formákban lehetséges. A résztvevők egyetértettek abban, hogy először a legfontosabb problémák és célok meghatározására lenne szükség, ezt követően érdemes az érdekérvényesítés kereteit kialakítani. A legtöbb hozzászóló a kutatói pálya anyagi elismerését, az előmeneteli rendszert, a pályájuk elején járók tudományos közösségen belüli reprezentációját, valamint a női kutatók esetében a gyermekvállalás és a tudományos munka összeegyeztetésének nehézségeit említette a megoldásra váró problémák között.

A tanácskozás végén kiderült, hogy van igény a folytatásra, ennek módját rövidesen kidolgozzák a résztvevők.

A Fiatal Kutatók Fórumáról készített videó hamarosan látható lesz az mta.hu-n.