Felhívás az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyen való részvételre

2019. május 30.

Száz éve, 1919. április 8-án hunyt el Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, államférfi. A századik évfordulóról – az UNESCO-val való együttműködésben – „Eötvös Loránd-emlékév” keretében emlékezünk meg, amelyet a magyar és nemzetközi szakmai közönség gazdag programsorozattal tölt ki (https://eotvos100.hu).

Ebből az alkalomból az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet műveltségi versenyt hirdet középiskolások számára, amelynek célja Eötvös Loránd életének, tudományos munkásságának megismerése, megismertetése, a korszak kulturális környezetébe ágyazva. Így – természettudományi kérdések és feladatok mellett – a résztvevők történelmi és irodalmi tárgyú kérdésekre is számíthatnak.

A versenyen négyfős csapatok indulhatnak

A magyarországi és a határon túli középiskolák nappali tagozatra járó tanulóinak jelentkezését várjuk. Egy iskolából több csapat is nevezhet. A verseny nyelve magyar.

A verseny kétfordulós

Az első forduló több részből áll. A versenyzőknek online feladatokat kell megoldaniuk számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen. A második fordulóba bejutott csapatok tagjai – immár személyesen – egy komplex vetélkedőn vesznek részt.

Nevezési díj nincs

A verseny első fordulója 2019 szeptemberének harmadik hetében indul.

A második forduló időpontja 2019. november 23., helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia. A vidékről, illetve határon túlról érkező csapatok (4 fő versenyző és 1 fő kísérő tanár) utazási költségét megtérítjük.

A győztesek a szervezők és a szponzorok által felajánlott értékes díjakat kapnak.

A versenyhez ajánlott irodalom az eötvös100.hu honlapon található.

Kérjük, hogy a részvételt tervező csapatok előzetes regisztrálással (regisztráció az eotvos100.hu honlapon, ideiglenesen az astromol [at] gmail [dot] com címen) segítsék a szervezők munkáját.

Az előzetes regisztráció határideje: 2019. június 14.

A végleges jelentkezési határidő: 2019. szeptember 13.