Közepek, egyenlőtlenségek és alkalmazásaik – Páles Zsolt rendes tag székfoglaló előadása

Páles Zsolt rendes tag 2023. február 15-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. július 11.

A kváziaritmetikai közepek 1930-as évekre kialakult elmélete, Kolmogorov-féle jellemzési tétele számos általánosítást és kutatást inspirált az elmúlt közel száz évben.

Az ötvenes években Bajraktarević, a hetvenes években Daróczy vezettek be olyan középfogalmakat, amelyek azóta is a kutatások fókuszában állnak. Az ezekre vonatkozó egyenlőségi, homogenitási, összehasonlítási és jellemzési problémákat sikerült teljes mértékben megoldani, sőt a módszereket még általánosabb középosztályokra is alkalmazni.

Páles Zsolt
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az úgynevezett invarianciaegyenlet megoldásában is komoly részeredmények születtek. Az előadás ezekről adott áttekintést, továbbá bemutatta az eredmények információelméleti, döntéselméleti és valószínűségszámítási alkalmazásait is.

Páles Zsolt 1956-ban született Sátoraljaújhelyen. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanára, a Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskolájának vezetője. Szűkebb szakterülete a matematikai analízis és az operációkutatás.