Kísérleti részecskefizika: az erős kölcsönhatás nyomában – Siklér Ferenc levelező tag székfoglaló előadása

Siklér Ferenc levelező tag 2023. március 29-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 23.

A négy alapvető erő közül az erős kölcsönhatás különösen érdekes és bonyolult. Közvetítő részecskéje maga is töltött, így folyamatai általában nehezen számolhatók. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Nagy Hadronütköztető kísérletei nagy mennyiségű, kiváló minőségű adatot gyűjtöttek.

Siklér Ferenc
(Az akadémiai székfoglaló előadáson készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Siklér Ferenc előadásában néhány példával mutatta be, hogy a detektorok modellezésén, adataik részletes megértésén keresztül mi újat tudhattunk meg az erős kölcsönhatásról. A töltött részecskék nyomkövetése, majd azonosítása segítségével meghatározták a rugalmatlan proton-proton és proton-atommag ütközésekben keltett részecskék általános jellemzőit, az ütközési zóna méretét és alakját, valamint e mennyiségek skálázását. Speciális nyomkövetők és kaloriméterek felhasználásával a rugalmas és diffraktív proton-proton ütközéseket tanulmányozták. A mért előreszórt nukleonok új megvilágításba helyezik a cserefolyamatokat, a proton sajátállapotait és a keletkezett rezonanciákat.

Siklér Ferenc 1971-ben született Győrben. A Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete a kísérleti részecskefizika. Az erős kölcsönhatás tanulmányozásának nemzetközileg elismert kutatója. Világszínvonalú eredményeket ért el a protonok és atommagok nagy energiájú ütközéseinek kísérleti vizsgálata és a fellépő folyamatok megértése területén.