Bepillantás egy foniáter tevékenységébe: szakmapolitikai, fiziológiai, patológiai, lingvisztikai, akusztikai, kultúrtörténeti gondolattöredékek egy ünnepi alkalomból – Hacki Tamás külső tag székfoglaló előadása

Hacki Tamás külső tag 2023. április 18-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 16.


A fül-orr-gégész-foniáter funkciókkal és funkciózavarokkal foglalkozik: a hangképzéssel, a beszéddel, azaz a verbális kommunikáció eszközeivel, továbbá a nyeléssel és természetesen mindezek zavaraival. Ennek az orvosi diszciplínának szoros kapcsolata van a társszakmákkal és a tudomány távolabbi területeivel is, így a logopédiával, a nyelvészettel, a fizikával, az akusztikával.

Hacki Tamás
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az a foniáter, aki nemcsak súlyos zavarokat, neurológiai, onkológiai betegeket kezel, hanem a hangképzés „napos oldalával” is találkozik, így színészekkel, énekesekkel, a gyakorlatban sokszor „frekvenciát és decibelt fogyaszt”, áramlástani meggondolásokat követ. Az ilyen szakember élete valamelyest eltér a szokásos orvosi léttől, különösen, ha maga is megtapasztalja a színpadot például egy ún. különleges hangképzési mód, a füttyhang gyakorlásával. Ez utóbbi akusztikai jelenség tudományos-interdiszciplináris megközelítése, éppúgy, mint az énekhang fizikai titkainak felfedése is témája volt az ünnepi alkalomból tartott előadásnak.

Hacki Tamás 1944-ben született Budapesten. Tudományos címe dr. med. habil. professzor. A Semmelweis Egyetem (SE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának önkéntes orvosa, valamint a Regensburgi Egyetem (Universität Regensburg) nyugállományú egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a fül-orr-gégészet, a foniátria és a gyermekaudiológia.