Az internet és a társadalmi egyenlőtlenségek – Hargittai Eszter külső tag székfoglaló előadása

Hargittai Eszter külső tag 2023. március 7-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. július 20.

Az emberek többsége beépítette az internetet mindennapi életébe. Azonban a felhasználók többsége különböző módon használja ezt az eszközt. Az eltérések egy részét a demográfiai jellemzők okozzák, de a digitális környezet és az internetes képességek is belejátszanak.

Az előadás megmutatja, mi magyarázza az internetes készségek változatosságát és hogyan hatnak ezek a különféle online tevékenységekre. A COVID-járvány idején ezek a különbségek előtérbe kerültek. A megbízható információkhoz való hozzáférés ritkán olyan fontos, mint egy globális egészségügyi válság idején.

Hargittai Eszter
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléra a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A kezdeti COVID-19-zárlatok idején, amikor az információ különbséget jelenthet élet és halál között, az információs egyenlőtlenségeknek kiemelkedő jelentősége volt. Három országban (Olaszország, Svájc, USA) gyűjtött adatokat elemezve az előadás bemutatja, hogy az emberek digitális beállítottsága és a COVID-19-ről felkeresett információforrások hogyan függtek össze a vírusra vonatkozó tudásukkal és esetleges tévhitükkel.

Hargittai Eszter 1973-ban született Budapesten. A Zürichi Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet Internethasználat és Társadalom Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete az internet használatának társadalmi vonatkozásai.