Antibiotikumok és ellenálló baktériumok – Pál Csaba levelező tag székfoglaló előadása

Pál Csaba levelező tag 2023. március 14-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. július 25.

Ismert tény, hogy sok gyógyszer már alig vagy egyáltalán nem használható a bakteriális fertőzésekkel szemben. Jelenleg a gyógyszerfejlesztő cégek számos új antibiotikum fejlesztésén dolgoznak. De vajon működni fognak-e hosszú távon ezek az új antibiotikumok? Hihetünk-e a cégeknek, amikor azt ígérik, hogy az új antibiotikumok esetében a rezisztencia kialakulásának esélye elhanyagolható?

Pál Csaba kutatócsoportjával számos ilyen, jelenleg is fejlesztés alatt álló antibiotikumot vizsgált meg. Arra voltak kíváncsiak, hogy az ellenálló képesség kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén.

Pál Csaba
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az eredmény lesújtó volt. Szinte minden általuk vizsgált antibiotikummal szemben néhány nap leforgása alatt kialakult a kórokozók ellenálló képessége. Ez az ellenálló képesség többnyire olyan erős, ami már ellehetetleníti a kezelést a gyakorlatban.

Egyes új antibiotikumok klinikai alkalmazása kimondottan veszélyes is lehet, mert olyan szuperbaktériumok kialakulását segíti elő, amelyek nemcsak hogy ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, de egyben fertőzőbbek (szaknyelven virulensebbek) is.

A kórokozók az ellenálló képességre nemcsak egyedi mutációk, hanem más fajokból származó, mobilis rezisztenciagének révén is szert tettek. Molekuláris adatbázisok felhasználásával Pál Csaba kutatócsoportjával igazolta, hogy ezek a laboratóriumban megfigyelt mutációk és rezisztenciagének már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Sőt a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket! Ez nagyon meglepő, hiszen az új antibiotikumok még nincsenek a piacon, miért hát ez a nagy sietség? Az előadásból kiderült, miért van előbb az ellenálló képesség, mint a piacra dobott antibiotikum. Pál Csaba javaslatokat tett, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni. Végezetül azt is megmutatta, hogy mi a köze van Safraneknek és Mr. Teufelnek az antibiotikum-kutatáshoz.

Pál Csaba 1975-ben született Budapesten. Biológus, 2008 óta a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete az antibiotikum-kutatás és az evolúciós biológia. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott Nemzeti Biotechnológiai Labor egyik alprogramjának vezetője.