A teve és a ló: alacsony dimenziós kombinatorika – Pach János levelező tag székfoglaló előadása

Pach János levelező tag 2023. március 22-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. augusztus 10.

Az adatbányászatban, a mesterséges intelligenciában, a statisztikában és másutt gyakran ütközünk abba a problémába, hogy a változók számának növekedésével a vizsgálandó esetek száma exponenciálisan vagy még gyorsabban nő, és a probléma kezelhetetlenné válik. Ezt a jelenséget hívják „kombinatorikus robbanásnak” vagy a „magas dimenziók átkának”.

Pach János (Az akadémiai székfoglaló előadásról készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadásában Pach János olyan közismerten nehéz kombinatorikai problémákkal foglalkozott, melyek részben vagy teljes egészében megoldhatóak, ha a szóbanforgó gráfok vagy hipergráfok megfelelően definiált algebrai, geometriai vagy halmazelméleti bonyolultságát, „dimenzióját” korlátozzák.

Pach János 1954-ben született Budapesten. A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója, szűkebb szakterülete a kombinatorikus és algoritmikus geometria, a geometriai gráfelmélet. A kombinatorikus és algoritmikus geometria egyik legtekintélyesebb kutatója a világon. Gráf- és hipergráfelméleti módszereket alkalmaz az algoritmikus geometriában és a robotikában.