A szemészeti lézersebészettől a génsebészetig – Nagy Zoltán Zsolt levelező tag székfoglaló előadása

Nagy Zoltán Zsolt levelező tag 2023. február 15-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. július 10.

Az előadás bemutatta a szemészeti lézer legfontosabb típusait és működési elvüket. Az egyik leggyakrabban alkalmazott lézertípus az ún. excimer lézer, amelyet a fénytörési hibák sebészi korrekciójában alkalmaznak immár 30 éve. A kezelések kezdetén magasabb dioptriaértékű fénytörési hibák esetén, különösen erős UV-expozíciót követően (napozás, szolárium) a szaruhártya-sebgyógyulás avaszkuláris szakaszában (1–3 hónap a műtétet követően) jelentős szaruhártyahomályt és refraktív visszaesést észleltek. Állatkísérleti modellben fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatok során sikerült megállapítani, hogy a szövettani és ultrastrukturális sebgyógyulási válaszok erős korrelációt mutatnak a kezelt dioptriával. A szövettani válaszreakció, azaz a keratocytákban bekövetkező metabolikus aktiváció és következményes elülső stromális remodellizáció szekunder UV-B-terhelést követően jelentősen fokozódik, megmagyarázva a subepithelialis fibrosist (hegesedés), a corneahomályt és a kezelt dioptriaérték romlását. Ez a kedvezőtlen hatás Mitomycin-C intraoperatív alkalmazásával és az avaszkuláris cornealis sebgyógyulás idején (3 hónapig a műtétet követőn) UV-szűrős napszemüveg hordásával kivédhető.

Nagy Zoltán
(Az akadémiai székfoglaló előadásról készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az első humán femtoszekundumos lézerrel végzett szemlencseműtétre 2008-ban került sor a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Azóta a módszer világszerte elfogadottá vált. A jól pozicionálható, centrális, kerek, garantált átmérőjű capsulotomiás nyílás révén javult a műtét jósolhatósága, csökkent a phacoemulsificatiós terhelés, a szaruhártyasebek mérete és geometriai paraméterei garantálhatóak. Mindezeknek köszönhetően csökkent a magasabb rendű aberrációk mértéke, az előnyök prémiumműlencsék esetében jelentősek.

Az első, szintén femtoszekundumos lézeres glaucomaellenes műtétet 2020-ban végezték szintén a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A módszer lényege, hogy a szemgolyó megnyitása nélkül speciális lencserendszer és OCT (optikaikoherencia-tomográfia) segítségével sikerül eljuttatni a lézersugarat a szem trabecularis hálózatának területére, így noninvazív módon lehet 200–500 mikrométer nagyságú perforációs nyílást létrehozni a trabecularis hálózat területén. A módszerrel kivédhető a conjuctiva és Tenon-hártya korábbi, számos szemet érintő hegesedése, mert nem szükséges ezen anatómiai rétegek felpreparálása a műtét kezdetén. Az eredmények igazolták, hogy két évvel a kezelés után sincs hegesedés a lézerrel készített nyílások területén, a nyílások átjárhatóak, a szemnyomás közel 30%-kal csökkenthető volt a módszernek köszönhetően.

Utolsóként a ma legjobban fejlődő szemészeti génsebészeti eljárásokról, kezelési módszerekről és a jövő lehetőségeiről esett szó. A Luxturna kezelés RPE65 mutáció esetén már elérhető a genetikailag igazolt betegek látás- és életminőségének javítására. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2022-ben megalakult az első Minősített Génsebészeti Központ, két beteg kezelése sikeresen megtörtént. A Szemészeti Klinika szorosan együttműködik Roska Botond bázeli intézetével. Az Anatómiai Intézettel kooperációban sikeresen állítottak elő retinatenyészetet, amelynek segítségével tesztelhetőek az új, potenciális retinavédő gyógyszerek és génsebészeti eljárások. Az előadás kitér említett felhasználási lehetőségek bemutatására is.

Nagy Zoltán Zsolt 1961-ben született Gyulán. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a szemészet, a gyermekszemészet, a refraktív szemészeti műtéttan és a femtolézeres szemészeti műtétek. A magyar szemészet kiemelkedő egyénisége, aki számos jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó felismerést publikált, és elsőként végzett a világon addig nem alkalmazott technika felhasználásával szemműtéteket.