A szelekció és a magas hőmérséklet hatása a nyulakra – Szendrő Zsolt rendes tag székfoglaló előadása

Szendrő Zsolt rendes tag 2022. szeptember 14-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. január 9.

Székfoglaló előadásában az előadó a címben szereplő két témakörrel foglalkozott.

A világon elsőként Kaposváron kezdték el több mint 30 évvel ezelőtt a nyulak CT-vizsgálatát, amit szelekciós céllal azóta is folyamatosan végeznek. Ennek a munkának eredményeként a világ legjobb hústermelő fajtáját alakították ki. Megállapították, hogy a több húst termelő állatokban csökken a zsírdepók mennyisége, és javul a takarmányértékesítés.

Szendrő Zsolt (Az akadémiai székfoglalóról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az eredmények szerint a teljes test- és az egyes húsrészek zsírtartalmát hatékonyabban lehet növelni, mint csökkenteni. A zsírosabb nyulak rosszabbul értékesítik a takarmányt, de kedvezőbben alakul bennük az omega-6/omega-3 zsírsavak aránya, mint a sovány egyedekben. A zsírtartalom alapján eltérő irányba („kövér” és „sovány”) szelektált nyulakat humán modellállatként is lehet használni.

Napjaink aktuális kérdése a globális felmelegedés, ennek hatása az élő szervezetekre és a negatív hatás csökkentésének lehetősége. Az eredmények szerint melegben a növendék nyulak súlygyarapodása 20%-kal csökken, jelentősen megnő a vágósúly eléréséhez szükséges nevelési idő, és ehhez több takarmány szükséges. A növendék nyulak termelése szempontjából a zsírdepó mennyiségének nincs jelentősége, míg az anyanyulaknál melegben előnyt jelent a jobb kondíció.

Megvizsgálták, hogy milyen hatással van a termelésre, ha a takarmányfogyasztás a meleg hatására csökken, vagy ha normál hőmérsékleten a nyulak csak annyi takarmányt kapnak, mint amennyit a melegben levő társaik önként fogyasztanak. A növendék nyulak súlygyarapodása, az anyanyulak tejtermelése és az ivadékaik növekedése is független attól, hogy a meleg vagy a csökkentett fejadag miatt fogyasztottak kevesebb takarmányt, azaz az optimálisnál magasabb hőmérséklet elsősorban a kevesebb takarmány elfogyasztása miatt vezet gyengébb termeléshez. A meleg negatív hatása a takarmány energiatartalmának növelésével és C-vitamin adagolásával csökkenthető. Ugyanakkor az ivóvíz hűtése nem befolyásolta a nyulak termelését. A hőstressz hatásának csökkentése érdekében szükséges kísérletek folytatódnak.