A rendezetlen fehérjék táguló világa – Simon István rendes tag székfoglaló előadása

Simon István rendes tag 2022. szeptember 13-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2022. október 25.

Az előadó és munkatársai a közelmúltban rámutattak arra, hogy bár korábban általánosan elfogadott volt, hogy a rendezetlen fehérjék csak rendezett makromolekulával kölcsönhatva rendeződhetnek, létezik a rendezetlen fehérjék egy jól elkülönülő alosztálya, amelyek rendeződéséhez nincs szükség stabil „támaszra”.

Simon István (Az akadémiai székfoglalón készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Összehasonlító szerkezet- és funkcióvizsgálatokat végeztek ezeken a fehérjéken, a többi rendezetlen fehérjén és rendezett fehérjéken. Meghatározták az egymással kölcsönhatva rendeződő fehérjék monomer formában tapasztalható rendezetlenségének és a kölcsönhatások következtében történő rendeződésének fizikai alapjait. Bár ezek a fehérjék a stabil, rendezett, vízoldható fehérjékéhez hasonló aminosav-összetételűek, a bennük lévő peptidkötések egy része eltérő hidratációjú, mert a polipeptidláncban egymást követő aminosavak nem követik azokat a szabályszerűségeket, amelyek a stabil fehérjékben biztosítják a peptidkötések elérhetetlenségét a vízmolekulák számára. Az ilyen fehérjék az aminosavsorrend információs entrópiájának számításával találhatók meg.

Az új fehérjecsalád megtalálása ugyan növeli a fehérjék világának komplexitását, de a fehérjeszerkezetek szerveződésének leírása nem komplexebb, hanem inkább egységesebb lett.