A kromatográfia sokszínűsége – Felinger Attila rendes tag székfoglaló előadása

Felinger Attila rendes tag 2022. október 11-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. április 11.

0:00 | Intro
0:22 | Köszöntő és laudáció Marosi György székfoglaló előadásához Perczel András, a Kémiai Tudományok Osztályának elnöke
3:21 | Marosi György székfoglaló előadása " Funkcionális polimer rendszerek, technológiák – evolúció" címmel
40:04 | Laudáció Felinger Attila székfoglaló előadásához Perczel András, a Kémiai Tudományok Osztályának elnöke
45:13 | Felinger Attila székfoglaló előadása "A kromatográfia sokszínűsége" címmel

Felinger Attila azt vizsgálta, hogy melyek azok az alapvető folyamatok, amelyek az elválasztások hatékonyságát befolyásolják. Megállapította, hogy a kromatográfiás oszlopok kialakítása alapvetően befolyásolja a kromatográfiás sávok szélesedését.

A kromatográfiás elválasztások termodinamikai és kinetikai jellemzőinek meghatározása mindig is alapvető fontosságú volt a kölcsönhatások jellemzésére. Az elmúlt években rámutatott arra, hogy e jellemzők értékeinek kísérleti meghatározását számos ellentmondás kíséri. A kromatográfia számos területén heterogén kölcsönhatások alakítják a retenció mértékét, és az egyes kölcsönhatások jellemzése lehetetlen az elterjedten alkalmazott van ’t Hoff-ábrázolás alkalmazásával.

További képek Feilinger Attila rendes tag akadémiai székfoglaló előadásáról a fotóra kattintva nézhetők meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A szuperkritikusfluidum-kromatográfia (SFC) területén végzett elválasztások tervezése sokkal bonyolultabb, mint folyadékkromatográfiában a mozgófázis összenyomhatósága, sűrűségének változása miatt. Megmutatta, hogy a mozgófázis tömegáramának ismerete nélkül az SFC-elválasztások alapvető folyamatainak megértése lehetetlen.