A kohászattól a nanotudományokig – Kaptay György rendes tag székfoglaló előadása

Kaptay György rendes tag 2022. szeptember 9-én a miskolci MAB-székházban megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. január 13.

A műszaki tudományok az egymásra épülő emberi tudás ötödik szintjén helyezkednek el, felhasználva a nyelvtudomány (1. szint), a matematika (2. szint), a mennyiségek és mértékegységek rendszere (3. szint) és a természettudományok (4. szint) „minden” felhalmozott tudását.

Kaptay György
(További képek a székfoglaló előadásról a fotóra kattintva nézhetők meg)
Fotó: Miskolci Egyetem

Mint az előadó elmondta, ő három nyelven (magyar, angol, orosz) tudja egyértelműen kifejezni gondolatait, elsajátította a matematika alapjait, és elolvasott „szinte mindent” a 3–5. szinteken, de a 3. szinttől kezdve már a maga útját járta. Minden elődjét tiszteli, de tekintélyalapon nem volt hajlandó semmit sem elfogadni: sem az SI-mértékegységrendszer – hibás – 7 alapmennyiségét, sem a nanotudományok – hibás – Kelvin-egyenletét stb. Ennek a mindig mindent megkérdőjelező és vélt igazához kellemetlenül ragaszkodó kutatói életútnak néhány állomását mutatta be egy órában minden kedves érdeklődőnek.