„A Jó, a Rossz és a Csúf” – (Mű)Egyetemtől a (Mű)Anyagokig – Czigány Tibor rendes tag székfoglaló előadása

Czigány Tibor rendes tag 2019. december 6-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. február 27.
Kollár László osztályelnök, az MTA rendes tagja és Czigány Tibor, az MTA rendes tagja (Kattintson a galériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

Napjaink egyik legfontosabb és legnagyobb vitát kiváltó kérdése a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, a környezetvédelem. Az előadás a szerkezeti anyagok, elsősorban a műanyagok, más szóval a polimerek szerepét vizsgálva és tisztázva arra kereste a választ, hogy miért lesz a jó műanyagból a rossz emberi hozzáállás miatt csúf hulladék. Összefoglalta a polimerek előnyeit és hátrányait, leggyakoribb felhasználási területeit (közlekedés, elektronika, építőipar, orvostechnika, energetika, textilipar, élelmiszeripar), hulladékká válásuk okait és következményeit. Czigány Tibor saját kutatási eredményein keresztül különleges anyagokat és alkalmazási területeket is bemutatott, továbbá beszélt a műanyaghulladék (legyen az szelektív gyűjtésből származó vagy tengerből lehalászott) újrahasznosításának nehézségeiről és lehetőségeiről. Az előadás végén a tények, tévhitek és feladatok fejezet próbálta tisztázni a polimerek szerepét a fenntartható fejlődésben, az emberiség életminőségének javításában, és bemutatta, hogy a polimer szerkezeti anyagok alkalmazása miként csökkenti az emberiség ökológiai lábnyomát.